Demokraté zřejmě ovládnou Kongres, ve férové volby ale věří kvůli Trumpovi méně Američanů

Donald Trump svým postojem k porážce ve volbách podryl důvěru části Američanů v legitimnost hlasování.

Donald Trump svým postojem k porážce ve volbách podryl důvěru části Američanů v legitimnost hlasování. Zdroj: Reuters

Demokratický kandidát Raphael Warnock
Senátní volby v americkém státu Georgie
Senátní volby v americkém státu Georgie
Senátní volby v americkém státu Georgie
Senátní volby v americkém státu Georgie
7
Fotogalerie

Republikánské naděje na zachování většiny v Senátu uvadají. Sčítání hlasů z druhého kola voleb ve státě Georgie nasvědčuje tomu, že strana v něm bude mít s demokraty rovný počet křesel. Rozhodující hlas by tak připadl nastupující viceprezidentce Kamale Harrisové. Budoucí šéf Bílého domu Joe Biden by se v takovém případě v prvních dvou letech mohl opřít o celý Kongres. Ani tak ale nemusí být jeho vládnutí snadné. Demokratická strana je silně názorově roztříštěná. Hlasování ve státě na východním pobřeží USA navíc ukázalo, že důvěra Američanů ve volební proces od prezidentských voleb klesla.

V Georgii se bojovalo o dvě senátorská křesla, demokraté potřebovali pro dosažení stavu 50:50 v horní komoře získat obě. Poměrně brzy bylo ohlášeno, že v jednom z klání zvítězil baptistický farář Raphael Warnock a stane se tak prvním černošským senátorem za tento stát. Druhý souboj byl napínavější, ale průběh sčítání nasvědčoval tomu, že k vítězství míří spíše demokrat Jon Ossoff.

Druhé kolo voleb se konalo v atmosféře, kdy dosavadní prezident Donald Trump stále neuznal listopadovou porážku. Hovoří o podvodech při sčítání hlasů a snaží se výsledek zvrátit, jeho právníci absolvovali už desítky neúspěšných soudních sporů. Rétorika republikánských kandidátů v Georgii velmi připomíná tu Trumpovu.

„Budeme za vás dál bojovat. Jde o ochranu amerického snu,“ vzkázala Warnockova rivalka, senátorka Kelly Loefflerová. Posléze se vrátila do Washingtonu, aby se připojila ke skupince republikánských zákonodárců, kteří měli ve středu večer v plánu bránit potvrzení Bidenova vítězství Kongresem.

Volby v Georgii přitom ukázaly, že se Trumpovi podařilo podrýt důvěru Američanů ve volební proces. Podle průzkumu Edison Research 70 procent voličů věřilo tomu, že jejich hlas bude započten korektně. Oproti listopadu jde o pokles o patnáct procentních bodů.

Podle některých názorů ale zároveň může Trumpovo povolební chování a jeho nedostatečné odsouzení ze strany republikánů za jejich aktuální porážku. „Strana, která ztratí Bílý dům, si obvykle v následujících volbách do Kongresu vede lépe, ne hůře. A navzdory tamnímu Bidenově vítězství je Georgie stále tradičně konzervativním státem,“ podotkl odborník BBC na americkou politikou Anthony Zurcher.

Kritika přitom přicházela i z vlastních řad. „Pokud spoléháte na to, že vám vyhraje senátní volby někdo, kdo před osmi týdny prohrál v celostátních, nejste v silné pozici,“ řekl webu Politico nejmenovaný republikánský stratég.

Petr Boháček z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) míní, že k výsledku demokratických kandidátů značně přispěla jejich jednoznačná podpora navýšení koronavirového příspěvku většině Američanů z 600 dolarů na dva tisíce.

Osud dávky nyní závisí na verdiktu Senátu a dosavadní vůdce republikánské většiny Mitch McConnell se proti ní jasně vymezil. Opatření považuje za socialismus pro bohaté, který zaplatí vnuci adresátů pomoci. Trump je naproti tomu pro schválení vyšší částky, což republikánské kandidáty v Georgii postavilo do nelehké situace.

Biden těsně před volbami vzkazoval voličům v Georgii, že dvě další senátorská křesla potřebuje nejen pro zajištění vyššího příspěvku, ale také k prosazení dalších plánů, týkajících se mimo jiné zdravotnictví či ekologie.

Je jisté, že i křehká převaha v obou komorách Kongresu Bidenovi pomůže ke schválení nominací na posty v administrativě a naplňování jeho plánů, bojem s pandemií počínaje. Budoucí prezident patrně bude od zákonodárců brzy žádat kupříkladu více peněz na testování ve školách a zřejmě připraví ambiciózní projekt investic do infrastruktury.

Je otázkou, nakolik budou on i demokraté v Kongresu odvážní například v otázce daní pro bohaté či odklonu od fosilních paliv. Boháček poznamenal, že současný úspěch může progresivní křídlo strany dovést k přesvědčení, že levicovější politika funguje.

Celkově ale očekává, že Bidenova vláda bude i vzhledem k rozložení sil v Kongresu spíše umírněná. „Myslím, že Joe Biden se bude snažit vést středovou politiku, protože k tomu bude mít podporu jak ze strany demokratů, tak ze strany republikánů,“ je přesvědčen analytik AMO.