Opozice se pokouší zbavit Gašparoviče

Prezidenti Gašparovič a Klaus

Prezidenti Gašparovič a Klaus Zdroj: E15

Slovenská opozice se v parlamentu neúspěšně pokusila prosadit obžalobu prezidenta Ivana Gašparoviče kvůli údajnému úmyslnému porušení ústavy. Vadí jí, že hlava státu odmítla jmenovat poslanci zvoleného Jozefa Čentéše generálním prokurátorem.

Pokud by se případ dostal před ústavní soud a ten by dal opozici za pravdu, přišel by Gašparovič o svou funkci. Schůze byla přerušena, návrh je ale od počátku předurčen k neúspěchu. Političtí oponenti vlády Roberta Fica ani zdaleka nemají potřebnou třípětinovou většinu.

Čentéš byl do čela prokuratury zvolen po velkém boji mezi tehdejší vládní koalicí pod vedením Ivety Radičové a Smerem-SD v červnu 2011. Gašparovič jeho jmenování stále oddaloval, až na přelomu roku ohlásil, že k němu vůbec nepřikročí. Své rozhodnutí zdůvodňuje mimo jiné zpolitizováním volby.

Kritici prezidenta námitky nepovažují za dostatečné a tvrdí, že 18 měsíců není přiměřená doba pro rozhodování. „Prezident nadřadil svoje rozhodnutí nad vůli parlamentu,“ prohlásil lídr nejsilnější pravicové strany, Křesťanskodemokratického hnutí Ján Figeľ. Podle něj chce Smer takto prosadit „svého“ prokurátora.

Ficův kabinet dal předem jasně najevo, že se mu plán na obžalobu nezamlouvá. „Podle názoru vlády je nepochybné, že z ústavy Slovenské republiky a konkrétně jejího článku 101, odstavec jedna, jednoznačně vyplývá, že prezident SR je oprávněný jednat v souladu s vlastním svědomím a přesvědčením,“ uvedli ministři v prohlášení.

Poslanci Smeru pak během projednávání návrhu opustili sál. „Darmo odcházíte, před pravdou neutečete. Je slušné si nejdřív vyslechnout návrh, potom reagovat,“ volal za nimi Figeľ, který přirovnal jednání Gašparoviče k dění v některých afrických diktaturách. Kvůli nepřítomnosti sociálních demokratů se zákonodárci dohodli na přerušení schůze, chtějí pokračovat 12. března v důstojnějších podmínkách.