Padesátka slovenských policistů vyrazila do Maďarska střežit hranice

Migranti pochodují u hranic za autem maďarské policie

Migranti pochodují u hranic za autem maďarské policie Zdroj: ctk/AP

Slovensko vyslalo 50 policistů do Maďarska, kde budou pomáhat v ochraně vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob. Podobnou pomoc Budapešti slíbila i Česká republika a Polsko. "Naší povinností v první řadě je chránit schengenskou hranici před nelegální migrací. Nemůžeme respektovat, že statisíce lidí nelegálně překračují schengenské hranice, z toho absolutní většina z čistě ekonomických důvodů," řekl slovenský premiér Robert Fico.

Podle Fica Evropa nebude schopna zvládnout uprchlickou krizi, pokud nezastaví nelegální migraci. Slovenští policisté budou nasazeni do společných hlídek s maďarskými kolegy u maďarsko-srbské hranice, která je rovněž vnější hranicí EU. Kromě vozidel budou vybaveni zbraněmi i výstrojí včetně zařízení na noční vidění.

Bratislava počítá s tím, že policisté předběžně zůstanou v sousední zemi na dobu jednoho měsíce, v případě potřeby bude mise prodloužena.

Policejní prezident Tibor Gašpar uvedl, že jde o nejpočetnější jednotku v historii slovenské policie, která bude působit na území cizího státu. Slovenští policisté by měli pouze pomáhat svým maďarským kolegům. Nepředpokládá se, že by fyzicky zasahovali například proti migrantům.

Zhruba polovinu členů slovenské jednotky tvoří podle Gašpara policisté, kteří mají zkušenosti s prací na hranici. Východní hranice Slovenska s Ukrajinou je současně vnější hranicí schengenského prostoru.

Spolupráce V4 má být příkladem dalším státům

Vyslání policistů do Maďarska slíbily také další země visegrádské čtyřky. ČR poskytne 50 policistů, Polsko pošle asi 70 pohraničních policistů.

„Chci poděkovat kolegům z České republiky, Polska a Maďarska za to, že společnou jednotku vytváříme. Věřím že spolupráce členských států visegrádské čtyřky při společné ochraně schengenské hranice bude dobrým příkladem i pro jiné země,“ řekl Fico.

Maďarsko zejména v uplynulých měsících patřilo v EU k zemím, které byly nejvíce vystaveny náporu migrantů. Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska.

Jakmile Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, proud běženců se obrátil do Chorvatska. V minulém týdnu Maďarsko uzavřelo i zelené hranice s Chorvatskem a příliv uprchlíků začal směřovat do Slovinska.