Plány na bankovní unii jsou zatím jen v obrysech

Tomáš Zídek

Tomáš Zídek Zdroj: profimedia.cz

Plány na vznik bankovní unie i po dnešní schůzce ministrů financí zemí Evropské unie provází řada nejasností a otevřených otázek. Země teď čekají na konkrétnější návrhy z dílny Evropské komise. Ta by je měla předložit do září. Až na jejich základě se rozhodne o postoji k bankovní unii i Česká republika.

Na červnovém summitu se eurozóna shodla na jednotném dohledu a za určitých podmínek i přímé rekapitalizaci bank ze záchranného fondu ESM. Zesílený dohled, který bude pod patronátem ECB, by měl být schválen do konce roku. Až bude takovýto mechanismus existovat, pak bude možná zmiňovaná přímá rekapitalizace bank. Týkat se to má podle summitu eurozóny, ale jednat se o změnách bude v celé EU.

„Zůstává tam řada problémů,“ řekl dnes náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Jde třeba o to, jak řešit vztahy zemí eurozóny a těch, které jako ČR součástí klubu unijních států platících eurem nejsou.

Prozatím komise podle dalšího náměstka Radka Urbana představila základní kameny, kterými jsou rekapitalizace bank, společný bankovní dohled, společný systém pojištění vkladů a společný systém restrukturalizačních fondů. „Nic z toho nezakládá žádný důvod k tomu domnívat se, že by české banky měly nějaký problém s likviditou, nebo že by se mateřské společnosti českých banky měly otáčet do České republiky s potřebou likvidity,“ řekl.

Banky eurozóny budou mít společný evropský dohled

Urban také podotkl, že systémově důležité banky, mezi které patří i zahraniční matky českých bank, budou mít nad sebou dohled a v případě problémů k dispozici také mechanismus, co s nimi počít. Až poté, co komise představí konkrétnější plány, bude podle něj ČR moci říct, zda by se mohla připojit, nebo zda je to pro ní nepřijatelné.