Po delší nemoci zemřel odbojář Ctirad Mašín

Ve Spojených státech zemřel odbojář Ctirad Mašín

Ve Spojených státech zemřel odbojář Ctirad Mašín

Ve Spojených státech dnes po delší nemoci zemřel Ctirad Mašín, jeden z odbojářů, kteří v 50. letech vedli v Československu ozbrojený odpor proti komunistickému režimu. Úmrtí oznámil dokumentarista Martin Vadas, kterému informaci sdělil Mašínův bratr Josef. Ten také řekl, že Ctirad bude pohřben v USA. Historici oceňují statečnost skupiny, poukazují ovšem i na kontroverzní způsob, jakým se odbojáři v 50. letech probojovali za hranice.

„Radek samozřejmě svůj názor na situaci politickou nezměnil, to bylo mnohokrát již uveřejněno. Přál si být pochován tady v Americe do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se tam nechce v žádném formě vrátit,“ řekl dnes Mašín. Pohřeb se uskuteční v Clevelandu, zřejmě do deseti dnů.

Josef Mašín dále uvedl, že do Clevelandu za bratrem přijel na začátku toho týdne z ciziny, kde pobýval. Na začátku týdne pak přijela i jeho sestra. „Tento týden strávil tady v nemocnici a já jsem tu se sestrou byl do jeho konce,“ řekl a dodal, že bratrovo onemocnění byly „ještě následky toho, co měl z Jáchymova“, kde byl vězněn.

Případná účast českých politiků na obřadu je podle Mašínova vyjádření pro Radiožurnál na jejich zvážení, na které rodina nemá vliv. Připomněl i loňský poděbradský pohřeb spolubojovníka Mašínových Milana Paumera, kterého se zúčastnili mimo jiné premiér Petr Nečas nebo ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Opustit Československo se Mašínové rozhodli po propuštění Ctirada z Jáchymova

Členové skupiny se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s NDR a v řadě incidentů zastřelili několik příslušníků policie. Ctiradovi Mašínovi, Josefu Mašínovi a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni.

Mašínové se odbojem proti režimu pokusili navázat na činnost svého otce, generála Josefa Mašína, který patřil k legendární trojici důstojníků ilegální vojenské organizace Obrana národa. Ten byl za odboj popraven v roce 1942 nacistickými úřady.

K úmrtí se vyjadřovali i polktici, hovořili o odvaze, hrdinství a úctě

K úmrtí Ctirada Mašína se vyjádřil i premiér Petr Nečas, kterého zpráva velmi zasáhla. Mašín byl podle něj odvážný člověk, svým odporem proti totalitě prokázal hrdinství, které je třeba si připomínat. „Byl to odvážný člověk, a právě pro jeho odvahu jsem si jej velmi vážil. Své hrdinství prokázal svým odporem proti totalitní diktatuře, která uvrhla naši zemi do desítek let nesvobody,“ uvedl. „Osobní statečnost prokázal i přesto, že čelil vážnému nebezpečí. Jeho osud patří k těm, které bychom si pro vyrovnání s naší vlastní historií měli připomínat,“ doplnil premiér.

„Zaslouží si naši úctu, jako hrdina, který měl odvahu postavit se komunistické diktatuře i se zbraní v ruce,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra. Je podle něj smutné, že se Mašín v Česku nedožil plnohodnotného osobního ocenění. Lítost nad smrtí odbojáře dnes vyjádřil i místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. „Je mi to moc líto, odcházejí pamětníci komunistického teroru, a tím odchází i historická paměť,“ řekl.

Ozbrojený útěk Mašínů vyvolává i po šedesáti letech emoce

Na odboj bratří Mašínových a jejich skupiny není ani mezi historiky shodný názor. Někteří je považují za hrdiny, jiní pochybují o tom, zda jejich ozbrojené akce komunistickému režimu více škodily, nebo spíš nahrávaly jeho propagandě, a zda byly oprávněné, když nebyla válka.

Ředitel Ústavu pro soudobé dějiny AVČR Oldřich Tůma tvrdí, že činy odbojářů můžeme jednoznačně posuzovat jako statečné. „Dokázali riskovat, neváhali nasazovat vlastní život,“ ocenil historik. Kontroverzní podle něho ale stále zůstává způsob, jakým se skupina za hranice komunistické země probojovala. „Přišlo při tom o život několik lidí a všechny případy těch úmrtí jsou poněkud pochybné… Minimálně v jednom případě to byla zbytečná smrt nevinného člověka,“ řekl Tůma.

Na jaře 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) bratry Mašíny i Paumera ocenil plaketou předsedy vlády. Státní vyznamenání získala z rodiny jen matka Zdena Mašínová, která v roce 1998 obdržela in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Její stejnojmenná dcera ale odmítla řád na Pražském hradě převzít - protestovala tak proti tomu, že její bratři tehdy vyznamenání nedostali. Řád Zdena Mašínová převzala až více než po roce.

Smrt Ctirada Mašína je pro zemi velkou ztrátou, vzpomínají blízcí

Smrt jednoho z odbojářů, Ctirada Mašína, považují lidé z jeho okolí za velkou ztrátu. Na Mašína vzpomínají jako na odvážného a přímého člověka. „Je to tragédie pro tuto zem, že tito lidé odcházejí. Naše společnost si jich neváží a neprojevuje o ně zájem,“ řekl Vadas, tvůrce televizního dokumentu o Mašínech. Zároveň ocenil odhodlání odbojářů k boji s komunismem.

„Je to strašně smutná zpráva. Měl jsem možnost se s oběma bratry sejít v Kanadě, když byli oceněni krajanským sdružením. S Josefem jsem se pak sešel ještě, když byl na návštěvě Bratislavy. Spojoval nás společný pohled na minulý režim,“ řekl bývalý senátor za ODS Josef Pavlata. Jako člen horní parlamentní komory usiloval o to, aby Mašínové získali státní ocenění. „Lituji, že se to zatím nepodařilo. Pevně ale věřím, že k tomu dojde v budoucnu,“ uvedl.

Na osud odbojové skupiny dnes v souvislosti s úmrtím Ctirada Mašína zavzpomínal i bývalý senátor Jaromír Štětina, který se osobně znal s bratrem Ctirada Josefem a byl blízkým přítelem Milana Paumera. Vyjádřil lítost nad úmrtím Ctirada. „Je smutné, že je společnost dosud nedokázala ocenit,“ řekl.