Počet Španělů bez práce poprvé po pěti letech klesl, eurozóna drží rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nezaměstnanost v zemích eurozóny letos v únoru zůstala na rekordní úrovni 12 procent. Zvýšila se v celé Evropské unii, kde je bez práce 10,9 procenta lidí. Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální záležitosti László Andor uvedl, že tak vysoká nezaměstnanost je "tragédií pro Evropu".

Podle dnes zpřesněných údajů nezaměstnanost v 17 zemích eurozóny dosáhla 12 procent už v lednu. Eurostat totiž zvýšil o 0,1 procentního bodu původní odhad 11,9 procenta, který zveřejnil před měsícem a který již znamenal rekord nezaměstnanosti v eurozóně.

Dnes zveřejněné údaje „signalizují, jak vážná je krize, v jaké se některé země eurozóny nacházejí,“ uvedl Andor. „Evropská unie a členské státy musí mobilizovat všechny dostupné nástroje, aby vytvářely pracovní příležitosti a vrátily se k udržitelnému hospodářskému růstu,“ dodal. Evropský statistický úřad odhaduje, že v únoru nemělo v EU práci 26,338 milionu lidí, z toho 19,071 milionu v eurozóně. Proti únoru loňského roku to znamená zvýšení o 1,775 milionu nezaměstnaných v eurozóně a 1,805 milionu v celé EU.

Situace zůstává kritická hlavně na jihu eurozóny. Řecká nezaměstnanost přesáhla 26 procent, v Portugalsku se vyšplhala na 17,5 procenta. Itálie, kterou volební pat posouvá blíže k žádosti o mezinárodní finanční pomoc, si v únoru mírně polepšila na 11,6 procenta. Španělsku dodal naději první pokles počtu lidí bez práce po pěti letech, přestože nezaměstnanost se stále pohybuje na úrovni Řecka.

Nezaměstnanost v únoru:Nezaměstnanost v EUNezaměstnanost v EU | E15Zdroj: Eurostat

Velkým problémem krizí zasažených zemí eurozóny nadále zůstává extrémně vysoká nezaměstnanost mladých. V Řecku a Španělsku je bez práce více než polovina lidí do 25 let, v Portugalsku a Itálii dosahuje přibližně 38 procent.

Nejnižší nezaměstnanost naopak vykazují Rakousko (4,8 procenta), Německo (5,4) a Lucembursko (5,5). Míru nezaměstnanosti v Česku Eurostat odhaduje v únoru na 7,2 procenta. Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí se zvýšila na 8,1 procenta. Nicméně podle předcházející metodiky poměřující míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem přesahuje nezaměstnanost deset procent, tedy nejvíc od rozdělení federace v roce 1993.