Podivný začátek léta: Ve Francii se lyžuje, Německo plave, Laponsko hlásí úmorná vedra

Povodně v Německu

Povodně v Německu Zdroj: ctk/ap

Povodně v Německu
Povodně v Německu
Ve francouzských Pyrenejích na začátku léta nečekaně napadl sníh
Ve francouzských Pyrenejích na začátku léta nečekaně napadl sníh
4
Fotogalerie
Rozvodněné řeky, namáhané hráze nebo zatopené sklepy - tak dnes na mnoha místech Německa či Rakouska vypadal začátek meteorologického léta. Úřady v jihoněmecké spolkové zemi Bádensko-Württembersko pohřešují jednoho člověka, které podle všeho strhl proud. Lodní doprava na některých úsecích Rýna i Neckaru stojí, hladina Dunaje stále ještě nekulminovala. Ve francouzských Pyrenejích se nečekaně lyžovalo a finské Laponsko hlásí další den s úmornými vedry.

Současné deštivé počasí ve střední Evropě ohrožuje řadu měst na jihu a východě Německa. V Bádensku-Württembersku je od pátku nezvěstný 46letý stavební dělník. Policie předpokládá, že muž ve městě Bad Urach spadl do jednoho z přítoků řeky Erms a kvůli silnému proudu se mu nepodařilo dostat se na břeh. Záchranáři celou noc neúspěšně prohledávali okolí toku.

V Sasku, které hraničí s Českou republikou, i dnes hladiny řek dále stoupaly. Kritická je situace na Muldě a řece Bílý Halštrov (Weiße Elster), která pramení v Česku u hranic s Německem. Podle hydrometeorologů bude hladina stoupat až do neděle, na obou tocích proto zřejmě bude platit čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň výstrahy.

OBRAZEM: Rozmary evropského počasí na začátku léta

Mulda v noci na dnešek zaplavila několik ulic ve městě Grimma, podle městské mluvčí Marlen Raboldové je vody „po kolena“. Radnice pro obyvatele zřídila nouzové ubytování v místní tělocvičně.

Hladina Muldy by v noci na neděli mohla dosáhnout až šesti metrů. Lidé bydlící poblíž v pátek z obavy před záplavami vyklidili sklepy a v ulicích rozestavěli hráze z pytlů s pískem. Místním současný stav řeky připomněl rok 2002, kdy záplavy zpustošily Grimmu.

Situace se zostřuje také v Bavorsku. Pasov se připravuje na povodňovou vlnu a vylitím z břehů hrozí Dunaj také v Řeznu. Hladina Dunaje v Pasově podle vodočtu dosáhla 7,6 metru a v noci ještě dále poroste. Normální stav vody je tam 4,5 metru.

Voda ohrožuje i velká města

Kvůli vysokého hladině Mohanu ve Würzburgu zastavily úřady plavbu, pod vodou je tam několik ulic. Zvýšená povodňová aktivita platí také na Horním Mohanu a Francké Sále. V okolí severodurynského města Sömmerda jsou podmáčené hráze.

V Maxau nedaleko Karlsruhe dnes hladina Rýna překročila hranici sedmi metrů, odpoledne se proto zastavila plavba. Hladina podle meteorologů nadále poroste, v noci na pondělí dosáhne zřejmě devíti metrů. Jeden z rýnských přítoků hrozil, že zaplaví městečko Biblis. Hasiči a dobrovolníci proto celou noc budovali hráz, aby povodni zabránili.

Na třicetikilometrovém úseku mezi švýcarským městem Rheinfelden a plavební komorou u alsaského města Kembs není Rýn rovněž splavný. Od pátečního odpoledne neplují žádné lodě ani na Neckaru mezi Stuttgartem a Heilbronnem.

Pyrenejští vlekaři si užívají prodloužení sezony

Díky neobvykle chladnému jaru dnes vlekaři otevřeli některé sjezdovky v Porté-Puymorens v jihofrancouzských Pyrenejích. Lyžaři tak mohou strávit víkend na zasněžených svazích, což v této oblasti není v červnu obvyklé, neboť sezona nejčastěji končí prvním dubnovým dnem. Teploty se tam ráno podle agentury AP pohybovaly lehce nad bodem mrazu.

Zatímco ve Francii se lyžuje a ve střední Evropě lidé kvůli chladu musí přitápět, v Laponsku na severu Finska pokračuje neobvyklá vlna veder, která podle meteorologů s příchodem nového týdne neskončí. V pátek v Laponsku s 30,5 stupně Celsia padnul teplotní rekord pro květen. V Utsjoki, což je nejsevernější obec ve Finsku, dnes rtuť v teploměru dosáhla značky 31,3 stupně Celsia. To je podle finské televize YLE letní teplotní rekord. „V Laponsku je velmi horko, ale není to nejteplejší místo v Evropě, protože na Kavkaze je o trochu tepleji,“ prohlásil finský meteorolog Matti Huutonen.