Podle OSN do Řecka letos připlulo přes 137 tisíc uprchlíků

Migranti na hranicích Řecka a Makedonie

Migranti na hranicích Řecka a Makedonie Zdroj: ctk/ap

Do Řecka připlulo od začátku roku po moři z Turecka už více než 137 tisíc uprchlíků: polovinu tvořili Syřané, asi čtvrtinu Afghánci a zhruba 17 procent Iráčané; asi 60 procent z celkového počtu přitom byly ženy a děti. Vyplývá to z nejnovějších údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zmocněnec generálního tajemníka Rady Evropy (RE) pro migraci Tomášek Boček upozornil na těžkou situaci běženců ve dvou příhraničních táborech, v Makedonii a Řecku.

Když země na takzvané balkánské trase nedávno omezily vstup uprchlíků na svá území, uvázlo nyní v Řecku na 42.000 utečenců. Nejkritičtější je situace u makedonských hranic u přechodu Idomeni, kde navíc v posledních dnech hustě pršelo.

„Hluboké znepokojení nad katastrofální situací“ u Idomeni vyjádřil v dnes zveřejněném prohlášení zmocněnec Boček, který místo navštívil ve čtvrtek. Poukázal přitom na to, že se tam zdržuje asi 13 tisíc lidí, z čehož je více než 8000 žen a dětí.

Podobná situace je podle zmocněnce i v táboře Tabanovce na makedonském území u srbských hranic, kde se Boček seznámil se situací dnes. Kolem 400 lidí, z čehož tvoří více než z poloviny děti, se tam zdržuje už několik dní. „Jejich životní podmínky jsou nepřijatelné a dál je zhoršují nepříznivé povětrnostní podmínky,“ upozornil Boček. Poukázal především na provizorní stany stojící na rozbláceném poli a na chybějící přístup migrantů k tekoucí vodě.

Hluboké znepokojení nad katastrofální situací


Kvůli špatným podmínkám se rozhodlo opustit Idomeni několik stovek lidí. Kolem 800 jich má sbalené věci a budou zřejmě následovat asi 200 běženců, kteří odcestovali už v noci na dnešek. Dál tam ale zůstává více než 12.500 lidí, uvedl zpravodaj agentury DPA.

Podle řeckých úřadů už kolem 800 lidí souhlasilo s tím, že tábor opustí, další běženci ale neustále přicházejí. Uprchlíci na přechodu Idomeni jsou informováni ve své mateřštině o tom, že balkánská trasa je uzavřená. Lidem je doporučováno, aby jeli do přijímacích zařízení na jih od hranic a u Atén.

Řekové doufají, že se jim přeplněný tábor podaří vyprázdnit do dvou týdnů. Náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas vyloučil, že by měli kvůli tomu v plánu použít vůči běžencům sílu. „Musíme je přesvědčit, aby odešli, ale nemůžeme to udělat tak, že použijeme slzný plyn. Polovinu z těch lidí tvoří ženy a děti,“ řekl dnes Toskas v rozhovoru s řeckou televizní stanicí Mega.

Silný tlak na hranici

Tlak na řecko-makedonské hranici zvyšuje obavy sousední Albánie z toho, že se stane novou tranzitní zemí pro uprchlíky, kteří jdou za svým cílem, a sice dostat se hlavně do Německa. Tirana se proto rozhodla posílit množství policistů na vytipovaných úsecích na albánsko-řecké hranici. Albánské úřady zároveň upozornily, že mají jen omezené možnosti nouzového ubytování pro případné běžence.

Mezitím pokračuje naplňování spolupráce na vracení přistěhovalců bez potřebných povolení mezi Řeckem a Tureckem. Podle tureckých úřadů dnes Atény vrátily přes hraniční přechod Kipi-Ipsala 90 migrantů původem z Pákistánu, Maroka, Alžírska i Turecka.

Za celý loňský rok připlulo do Řecka podle UNHCR 856 723 běženců a od začátku letošního roku jich bylo už 137.056. Od loňského léta klesá počet mužů mezi migranty připlouvajícími do Řecka: zatímco loni v červnu tvořili muži 73 procent celkového počtu, minulý měsíc jich bylo 38 procent. Podíl žen a dětí mezi uprchlíky připlouvajícími do Řecka se od loňského června zdvojnásobil - v případě žen z 11 na 22 procent, v případě dětí pak ještě více - z 16 procent na 40.