Poláci vsadili na Tuska

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: reuters

Bez většího překvapení skončily polské parlamentní volby. Vládnoucí Občanská platforma (PO) premiéra Donalda Tuska suverénně zvítězila nad největší opoziční stranou Právo a spravedlnost (PiS) bývalého premiéra Jarosława Kaczyńského. Otázkou je, zda výsledky budou skutečně znamenat vládní kontinuitu, nebo přece jen nějaké změny na Visle přinesou.

S 39,2 procenta hlasů získala PO o třetinu hlasů a o čtvrtinu mandátů více než její největší vyzývatel. PiS si připsala bezmála 30 procent, což znamená, že Kaczyński může zapomenout na návrat do premiérského křesla. V posledních čtyřech letech je to už jeho třetí prohra. Kromě dvou největších se do dolní komory dostaly další tři strany, z nichž minimálně dvě mohou ovlivňovat podobu vládnutí v příštích čtyřech letech. Každý desátý hlas připadl donedávna neexistující občanské protestní straně Hnutí Palikot (RP), jež je největším překvapením těchto voleb. Lidová strana PSL ministra hospodářství Waldemara Pawlaka, která vládne spolu s PO, si připsala 8,4 procenta hlasů a opět dokázala, že je nejstabilnějším politickým útvarem na polské scéně. Výčet parlamentních stran uzavírá kdysi silná levicová aliance SLD s 8,3 procenta, která od roku 1989 dvakrát vládla.

V budoucím Sejmu PO obsadí 206 ze 460 křesel, což je o tři mandáty méně než dosud. Jí vedený kabinet se tak zřejmě neobejde bez 28 poslanců PSL.

Koaliční rozhovory však mohou být tvrdé, což již Pawlak v rozhovoru naznačil. Ale i Tusk může mít skrytý trumf – skutečné plány šéfa RP Janusze Palikota a jeho hnutí, jež získalo 40 mandátů, jsou totiž zatím hádankou.

Parlamentní volby 2011Parlamentní volby 2011|e15

Bogdan Wyżnikiewicz z ekonomického institutu INnGR po těchto volbách vidí „otevřený prostor pro radikálnější a účinnější reformy“. Pokud je koalice prosadí rázně, může doufat v jejich pozitivní efekt ještě před koncem funkčního období, a tudíž i v další volební úspěch. Důvod k znepokojení volebními výsledky nevidí ani Marek Cywiński, člen představenstva polské dcery rakouské firmy Kapsch Telematic, která v Polsku staví mikrovlnný systém výběru mýta. „V tomto oboru je nám politika dosavadní a jistě i budoucí vlády známa,“ zdůraznil Cywiński. Sám doufá spíše ve zrychlení výstavby infrastruktury a ve zlepšení v jednání s úřady. Odkazuje přitom na slavný parlamentní zvláštní výbor „Přátelský stát“, který v minulém období s velkou slávou zahájil činnost, již bez většího efektu zase v tichosti ukončil.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.