Poláci zvolí prezidenta až v druhém kole

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda

Polský prezidentský kandidát Andrzej Duda Zdroj: ctk/ap

Po víkendových volbách je jasné, že v čele Polska stane jeden ze dvou favoritů, z nichž však ani jeden neměl potřebnou nadpoloviční většinu hlasů. Poláci o vítězi rozhodnou ve druhém kole 24. května.

Současný prezident Bronisław Komorowski (62 let) z konzervativní a pravicové Občanské platformy měl do poslední chvíle o něco lepší preference než jeho rival Andrzej Duda (42) z opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS). Podle včerejších odhadů ale Duda získal 34,5 procenta hlasů, zatímco Komorowski pouze 33,1 procenta.

„Předběžné výsledky jsou vážným varováním pro celý vládnoucí tým,“ řekl Komorowski krátce po zveřejnění prvních přesnějších odhadů. „Měli bychom voličům naslouchat, protože je očividně potřeba zmobilizovat všechny racionální síly v Polsku,“ dodal ještě a nepřímo si tak dloubl do opozice. Dosavadní prezident podle prvních komentářů doplatil na to, že dostatečně nevysvětlil, proč by se měl do prezidentského paláce vrátit. „Ztratil kontakt se svými voliči,“ píše polský list Gazeta Wyborcza. Komorowski přesto prý hluboce věří, že v druhém kole zvítězí.

Andrzej Duda je sice z opoziční strany, i ta se ale hlásí k tradičním a (středo)pravicovým hodnotám, i když je někdy poněkud zrazuje. Ve volební kampani se Duda hlásil k odkazu Kaczyńského, pro kterého dříve pracoval. Největší podporu mu vyjádřili lidé v konzervativních oblastech země, jako jsou okresy hraničící s Běloruskem a Ukrajinou.

Malé rýpnutí

Místo mobilizování všech rozumných mluvil včera o nastávajících dvou týdnech tvrdé práce, malé rýpnutí si však rovněž neodpustil: „Aby byl možný důstojný život v bezpečném Polsku, je nutné ho zlepšovat v mnoha oblastech. A náprava musí začít změnou v prezidentském úřadu.“

K volbám přišlo 48,8 procenta voličů, což je neslabší účast od pádu komunismu. Nezájem lidí o vrcholnou politiku dokládá i překvapivě dobrý výsledek třetího z kandidátů, bývalého rockera Pawła Kukize. Tento „nepolitik“ dostal 20,3 procenta hlasů. Ostatní kandidáti získali jen zanedbatelnou část hlasů.

Finalisté
Andrzej Duda

Právník, politik a člen Evropského parlamentu. V mládí se intenzivně angažoval ve skautském hnutí. V roce 2005 si dodělal doktorát z práv. Od roku 2000 podporoval Unii svobody, později se našel ve straně Právo a spravedlnost. Po roce 2006 působil jako podtajemník na ministerstvu spravedlnosti. V lednu 2008 začal pracovat v prezidentské kanceláři pro Lecha Kaczyńského a zůstal tam až do jeho tragické smrti na jaře roku 2010. Uspěl ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014. Je ženatý a má jednu dceru.
Bronisław Komorowski

Vystudoval historii a začal se živit jako redaktor. Podílel se na samizdatu, za organizování demonstrace v roce 1979 si odseděl měsíc ve vězení. V osmdesátých letech učil na kněžském semináři Niepokalanów. Do parlamentu byl zvolen hned v prvních svobodných volbách, v roce 2001 vstoupil do právě vzniklé strany Občanská platforma. Nějakou dobu byl ministrem obrany, od roku 2007 šéfoval dolní komoře parlamentu. Po tragické smrti prezidenta Lecha Kaczyńského před pěti lety jej nahradil ve funkci, kterou pak obhájil i v posledních volbách. Je ženatý a má pět dětí.