Policie donutila demonstranty vyklidit Wall Street

Okupujte Wall Street

Okupujte Wall Street Zdroj: CTK

Policisté s helmami a ochrannými štíty vyrazili na příkaz newyorského starosty do finančního centra města. Za úkol měli zajistit vyklizení parku, kde od září stanují účastníci hnutí Okupujte Wall Street. Na místě vzniklo městečko se stovkou přístřešků, kde demonstranti protestovali proti sociální nerovnosti a chamtivosti korporací. Radnice zdůraznila, že okupovaná plocha se stala nebezpečnou ze zdravotního hlediska a kvůli možnému požáru. Policie zatkla sedm desítek vzpurných demonstrantů.

Účastníci protestu byli kolem jedné hodiny ráno vyzváni, aby „dočasně opustili“ park a odnesli z něj stany a celty. Do akce byly nasazeny stovky policistů, kteří střeží i okolí parku. Většina demonstrantů začala v poklidu místo opouštět už po první výzvě. Celá akce trvala necelé čtyři hodiny.

Policie zadržela kolem 70 demonstrantů, kteří se chovali vzpurně, respektive se bránili. Mezi nimi byla i skupina lidí, kteří se k sobě vzájemně připoutali. Newyorský starosta Michael Bloomberg upozornil, že se protestující smí po úklidové akci do parku vrátit. Musí to ale být už bez stanů, celt a spacích pytlů.

Okupujte Wall StreetOkupujte Wall Street | CTK

„Protestující okupovali park dva měsíce se stany a spacáky. Teď budou muset prostor ovládnout silou argumentů,“ uvedl Bloomberg.

Vedení města obdrželo řadu žádostí o vyklizení parku, a to kromě obyvatel hlavně od obchodníků, kteří si stěžují na negativní dopad protestu na jejich podniky. Účastníci protestní okupace se uchýlili na dvě místa v dolní části Manhattanu, kde hodlají uspořádat několik shromáždění.

Okupujte Wall StreetOkupujte Wall Street | CTK

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo v polovině září v New Yorku a postupně se rozšířilo do dalších amerických měst i do celého světa. Někde se protestující dostali do násilných střetů s policií.

Demonstranti tvrdí, že zastupují 99 procent amerických občanů a brání je proti procentu nejbohatších. Kritizují podle nich nedostatečnou solidaritu bohatých s chudými a žádají větší zdanění bohatých. Tvrdí také, že hlas obyčejných lidí, jako jsou oni, ve Spojených státech není dostatečně slyšet.