Policie v Paříži zadržela sedm radikálů, jedna žena se odpálila

Zásah v Saint Denis

Zásah v Saint Denis Zdroj: ctk/ap

Policie při zásahu proti teroristům
Zásah v Paříži
2
Fotogalerie
Po zhruba sedmi hodinách skončila dnešní rozsáhlá razie na pařížském předměstí Saint-Denis, která byla namířena proti údajnému organizátorovi teroristických útoků Abdelhamidu Abaaoudovi. Při zátahu, který doprovázely výbuchy a střelba, bylo sedm lidí zadrženo, dva lidé včetně sebevražedné atentátnice zahynuli. Zda je Abaaoud mezi zadrženými, zatím není jasné. V Saint-Denis byl vyhlášen zákaz vycházení, byly uzavřeny školy a povolána armáda.

Prokuratura ještě před koncem razie potvrdila dřívější zprávy médií o smrti sebevražedné atentátnice. Odpálila se krátce po začátku policejního útoku na byt. Druhým mrtvým byl radikál, kterého policie zastřelila.

Tři lidi, kteří se v bytě ukrývali a jejichž identita zveřejněna zatím nebyla, bezpečnostní jednotky dopadly živé. Nedaleko bytu policie zadržela dva další lidi. Později byla zveřejněna informace o dalších dvou dopadených. Zraněno bylo pět policistů, jejich stav není vážný. Při akci byl zabit policejní pes.

Saint-Denis po skončení operace navštívil ministr vnitra Bernard Cazeneuve, který ocenil práci a odvahu bezpečnostních sil. Cazeneuvea doprovázel pařížský prokurátor François Molins, který řekl, že policisty do Saint-Denis přivedly odposlechy naznačující Abaaoudovu přítomnost. Podle Molinse není jasné, zda tento radikál v bytě opravdu byl.

O identitě zadržených odmítl Molinse hovořit. „Není to možné říci. Ověřujeme to. Bude učiněno vše, abychom zjistili, kdo je kdo,“ dodal Molins. Ministr Cazeneuve později v parlamentu uvedl, že akce si vyžádala „přinejmenším dva mrtvé, možná více“. V péči lékařů zůstává jeden ze sedmi zadržených podezřelých.

Cazeneuve rovněž poslance informoval o počtu razií provedených v noci na dnešek. Bylo jich prý 118 a policie při nich zadržela 25 lidí, zajistila 34 zbraní a odhalila 16 skladišť drog. Během uplynulých tří nocí už policie provedla 414 razií, které vedly k zadržení 60 osob a 75 zbraní. Média uvedla, že policisté odebrali zadrženým vzorky DNA. Stanice BFMTV oznámila, že sebevražedná atentátnice, která se dnes odpálila, byla Abaaoudovou příbuznou.

Mezi zadrženými je podle AFP majitel bytu, ve kterém se radikálové ukrývali. Zpravodajka této agentury uvedla, že ho policie zadržela v době, kdy jí poskytoval rozhovor. Řekl jí, že ubytování poskytnul dvěma lidem na žádost známého. Ten mu sdělil, že přijeli z Belgie. V minulosti byl majitel bytu údajně odsouzen za vraždu.

Nejmenovaní policejní představitelé uváděli, že v bytě se mohl ukrývat i Abaaoud, o kterém se ale dosud předpokládalo, že je v Sýrii. Abaaouda belgický soud v létě v nepřítomnosti odsoudil ke 20 letům vězení za verbování pro boje v řadách Islámského státu.

Policejní operaci sledoval v Elysejském paláci prezident François Hollande spolu s premiérem Manuelem Vallsem, ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem a ministryní spravedlnosti Christianou Taubiraovou.

Předměstí francouzské metropole policie podle novinářů zcela uzavřela, odkloněna byla veškerá hromadná doprava. V centru Saint-Denis dnes zůstaly zavřeny všechny školy.

Obyvatelé předměstí v rozhovoru s novináři vypověděli o intenzivní střelbě a o výbuších. „Začalo to explozí. Pak byla druhá velká exploze. Pak dvě další. Poté se asi hodinu střílelo,“ řekl novinář Baptiste Marie.

Místní obyvatel Amin Guizani hovořil o granátech. Agentura AP uvedla, ulice obsadili plně ozbrojení policisté, u mnohých z nich byla prý patrná nervozita. „Je to vidět v jejich očích,“ řekl novinář Marie. Později dopoledne se situace uklidnila.

Žena, která bydli ve stejném domě v patře pod bytem, kde se zásah konal, se ukryla v koupelně. Slyšela prý řadu explozí, střelbu a také výkřiky „střílej, střílej“.

V Saint-Denis stojí i stadion Stade de France, na němž pravděpodobně chtěli teroristé v pátek způsobit krveprolití během přátelského fotbalového utkání mezi Francií a Německem.

Až na stadion se jim nakonec proniknout nepodařilo, ale nedaleko něj se odpálili tři sebevražední atentátníci a zabili jednoho člověka.

Při pátečních teroristických útocích, k nimž se přihlásil Islámský stát (IS), přišlo o život také sedm atentátníků, po dalších dvou policie pátrá. Atentáty si vyžádaly 129 mrtvých a přes 350 zraněných.

Abdelhamid Abaaoud - mozek teroristických útoků v Paříži
Loni chtěl „terorizovat křižáky válčící proti muslimům“ a nabíral proto v Evropě džihádisty. A letos stál údajně za pátečními teroristickými útoky v Paříži, které si vyžádaly 129 mrtvých a ke kterým se přihlásila radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS), ovládající velká území Iráku a Sýrie. Osmadvacetiletý Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, který je nyní jedním z nejhledanějších teroristů světa, byl údajně i cílem dnešní ranní rozsáhlé razie na severním pařížském předměstí Saint-Denis.
Abaaoud patří k nejvýznamnějším náborářům IS v Belgii. Před dvěma roky rekrutoval i svého třináctiletého bratra Júnise, jenž je označován za „nejmladšího džihádistu světa“ a který byl podle některých zdrojů zabit. Letos v létě Abaaouda belgický soud v nepřítomnosti za nábory hrdlořezů pro IS odsoudil na 20 let vězení.
Abaaoud se narodil v roce 1987 v bruselské čtvrti Molenbeek do marocké rodiny (jeho otec přišel do Evropy v roce 1975), používá i jména abú Umar Súsí (podle oblasti na jihozápadě Maroka, odkud rodina pocházela) nebo abú Umar Baldžíkí (abú Umar „Belgičan“). Jeho otec vlastní dva obchody s oblečením, kde měli pracovat i jeho synové.
Abdelhamid Abaaoud vyrůstal i se svými pěti sourozenci v bruselské čtvrti Molenbeek, nyní známé jako jedna z evropských líhní islámských radikálů. Chodil na prestižní střední školu Saint-Pierre d’Uccle na jihu Bruselu, ze které ho ale po čase vyhodili kvůli kázeňským přestupkům.
Později skončil kvůli ozbrojeným loupežím ve vězení. Právě tam se měl v roce 2010 seznámit se Salihem Abdeslamem, který podle médií pronajal vůz Volkswagen Polo, který ke koncertnímu sálu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky.
„Měli jsme pěkný život, dokonce bych řekl, že fantastický. Abdelhamid byl slušný kluk a dobrý obchodník. Pak ale najednou odjel do Sýrie. Pořád se sám sebe ptám, co vedlo k jeho radikalizaci. Odpověď dosud neznám,“ řekl o něm letos v lednu jeho otec Umar.
V roce 2013 pak Abaaoud vyrazil bojovat po boku radikálů do Sýrie. Loni v březnu se na internetu objevilo video, ve kterém Abdelhamid Abaaoud řídí pick-up a táhne za sebou do hromadného hrobu čtyři zohavená těla.
Pak se vrátil do Belgie a stal se náborářem IS. V Evropě plánoval nebo se měl podílet na několika teroristických útocích: v dubnu se podařilo policii zmařit plánovaný teror v kostele v pařížské čtvrti Villejuif, v srpnu byl údajně zapleten do útoku ve francouzském vlaku jedoucím z Amsterdamu do Paříže, který ale zmařili tři pohotoví američtí vojáci.
Letos v lednu, týden po útocích na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, podnikla belgická policie na jeho teroristickou buňku razii, při níž zastřelila dva jeho komplice. A Abaaoud zmizel, posléze byl údajně zaměřen v Řecku.
V únoru s ním pak otiskl rozhovor list IS Dabiq. „Muslimský svět by se neměl bát nafoukaných křižáckých tajných služeb,“ řekl Abaaoud, který se také vychloubal, že se mu podařilo operovat belgické tajné službě pod nosem a přivést do Belgie dva spolubojovníky, aby „terorizovali křižáky válčící proti muslimům“.
Jeho otec se ho mezitím veřejně zřekl. „Stydím se za svého syna. Zničil nám životy. Proč by, ve jménu Boha, chtěl zabíjet nevinné Belgičany? Naše rodina vděčí této zemi za vše,“ prohlásil po lednové razii.
V předměstí Saint-Denis žije nejvíce imigrantů z Paříže
Vybrané údaje o pařížském předměstí, kde se uskutečnil zátah na islámské radikály.
Problémové severní pařížské předměstí Seine-Saint-Denis, kde leží mimo jiné stadion Stade de France či hrobka francouzských králů, bylo místem přistěhovaleckých nepokojů v roce 2005.
Na místním stadionu Stade de France, který byl otevřen v roce 1998, chtěli teroristé v pátek způsobit krveprolití během přátelského fotbalového utkání mezi Francií a Německem. Až na stadion se jim nakonec proniknout nepodařilo, ale nedaleko něj se odpálili tři sebevražední atentátníci a zabili jednoho člověka.
V předměstí žije podle odhadů přes 28 procent přistěhovalců, z 1,5 milionu obyvatel je imigrantů přes 436 tisíc, což je nejvíc ze všech částí francouzské metropole. Podle některých údajů je předměstí i místem s nejvyšším procentem imigrantů a muslimů v celé Francii. Islám je zde nejrozšířenějším náboženstvím, nejvíce přistěhovalců pochází z Alžírska, Maroka a Tuniska.
Do tohoto předměstí přicházeli imigranti již od 20. let 20. století. Po první světové válce sem mířilo nejvíce Španělů a Italů, po druhé světové válce pak přišly zejména obyvatelé severoafrických muslimských států, ale i Portugalci, Číňané, Turci či Afričané.
Podle některých údajů je předměstí místem s nejvyšší kriminalitou ve Francii, v roce 2012 se zde odehrálo 91 zločinů a přečinů na 1000 obyvatel. Nezaměstnanost se zde pohybuje nad deseti procenty.
Departement Seine-Saint-Denis vznikl 1. ledna 1968, od druhé světové války zde vládne levice, nejvíce komunisté a socialisté. Dělí se na tři podčásti, Bobigny, Saint-Denis a Raincy, prefektura sídlí v Bobigny.
V předměstí je slavná bazilika Saint-Denis, která po staletí sloužila jako pohřebiště francouzských králů: jsou zde pochováni téměř všichni panovníci z období mezi 10. a 18. stoletím. Sídlí zde dvě univerzity, letiště Le Bourget i s Muzeem vzduchu a vesmíru či divadlo Gérarda Philipa.
V předměstí vznikla v roce 1959 ve spolupráci Alberta Uderza s Reném Goscinnym postavička galského bojovníka Asterixe, v roce 1978 zde zemřel slavný belgický šansoniér Jacques Brel.
Oblast, kde se nyní nachází toto předměstí, byla od 19. stoletá známá jako velká pěstírna zeleniny, poté zde vznikla řada průmyslových závodů a továren z energetického, chemického či těžkého průmyslu. Byly zde automobilové továrny, továrny na tabák či různé sklady.