Portugalsko by mohlo odepsat část dluhu, bojí se investoři

Náklady na pojištění portugalského dluhu včera dosáhly rekordních hodnot. Držitelé portugalských dluhopisů se proto obávají, že země může v roce 2013 požádat o další finanční pomoc, která by mohla zahrnout i škrtnutí části dluhu vůči soukromým investorům podle řeckého vzoru. Uvedl to deník Wall Street Journal (WSJ).

Pojištění pětiletých portugalských dluhopisů včera podražilo na nový rekord 12,7 procenta jejich hodnoty za rok. Dosavadní maximum ze čtvrtka a pondělí bylo 12,63 procenta. Pojištění proti platební neschopnosti dlužníka přitom v Evropě celkově mírně zlevnilo. Index SovX Western Europe, stanovený na základě ceny pojištění dluhopisů patnácti zemí, posílil o 0,02 procenta na 3,26 procenta procentního bodu.

To vše zvyšuje nejistotu obchodníků s portugalskými dluhopisy, což se podle WSJ projevuje velkým rozdílem mezi nabídkovými a poptávkovými cenami dluhopisů. Výnos dluhopisů také kolísá, protože řada investorů se rozhodla po snížení portugalského ratingu agenturou Standart & Poor’s své bondy prodat.

Další finanční pomoc bude Portugalsko potřebovat i podle šéfa místního svazu průmyslu Antonia Saraivy. Jak řekl agentuře Reuters, peněžní injekce bude potřeba už před vypršením současného balíku pomoci ve výši 78 miliard eur, který vyprší v roce 2013. „Troufnu si tvrdit, že jsme v úvěrové krizi, chybí nám 30 miliard eur,“ prohlásil Saraiva.

S tímto názorem víceméně souhlasí i Carlos Pina, který vyjednal nynější finanční pomoc pro Lisabon. Podle něj bude třeba dodatečných 20 až 25 miliard eur na pomoc státem vlastněným firmám. Portugalský premiér Pedro Passos Coelho to ale odmítá. „Mohu ujistit, že Portugalsko nepožádá o změnu podmínek finanční pomoci. Nepožádáme ani o více peněž, ani o více pomoci,“ řekl. Dodal ale, že pokud by se Portugalsko kvůli vnějším vlivům nemohlo vrátit na dluhový trh v druhé polovině příštího roku, Evropská unie a Mezinárodní měnový fond jsou připraveny mu pomoci.