Povstalci na Donbasu inaugurovali své „prezidenty“

Povstalecký "prezident" z východu Ukrajiny Alexandr Zacharčenko

Povstalecký "prezident" z východu Ukrajiny Alexandr Zacharčenko Zdroj: ctk/AP

Proruští povstalci v Doněcku a Luhansku na východě Ukrajiny uvedli dnes do funkce šéfy svých neuznávaných lidových republik. „Prezidenty“ donbaských povstaleckých regionů se stali vítězové nedělních separatistických voleb Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

„Zacharčenko přísahal na bibli: Slavnostně slibuji, že budu čestně sloužit zájmům lidu, Doněcké lidové republiky a svědomitě plnit své povinnosti,“ popsala ruská tisková agentura TASS slavnostní ceremonii v doněckém hudebním divadle. Povstaleckého vůdce provázela kozácká stráž.

Věrnost samozvané republice přísahal v luhanském Domě odborů i Plotnickij. V inauguračním projevu zdůraznil, že „Luhanská lidová republika má nyní výkonnou a zákonodárnou moc, zvolenou při respektování všech demokratických zásad a procedur“.

V oblastech se střílelo, příměří navzdory

Navzdory příměří se i dnes podle ukrajinských a ruských médií střelba z těžkých zbraní ozývala u doněckého letiště, které zůstává v rukou ukrajinské armády, a také u ukrajinského přístavu Mariupol na jihu Doněcké oblasti.

„Během noci střílela děla jen občas, ale zuřivá palba se rozpoutala od půl sedmé. Je to peklo,“ postěžovala si agentuře AFP žena bydlící jen několik stovek metrů od letiště. O ně obě strany válčí už několik měsíců. „Porošenko řekl, že změní politiku. Je jasné, že se zase začne bojovat,“ odhadl další z obyvatel města.

Ukrajina ztrátu Donbasu nepřizná
Kyjev nadále počítá s tím, že Ukrajina získá zpět území na východě země ovládaná nyní proruskými separatisty, kteří zde v neděli uspořádali vlastní volby. Ukrajinští experti, dotázaní agenturou AFP, nicméně soudí, že Kyjev nemá vojenské prostředky na dobytí povstaleckého Donbasu. Pokusy o politické řešení také ztroskotaly, nikdo si však netroufne se této oblasti vzdát.
„Jestli Kyjev zase spustí vojenskou operaci, Moskva odpoví vysláním posil, aby Ukrajince zastavily,“ odhadl analytik Oleksander Suško. Hledání politického východiska ztroskotalo, když povstalci odmítli nabídku Kyjeva na tříleté „zvláštní postavení“ povstaleckých oblastí s rozsáhlou autonomií. Prezident Porošenko kvůli tomu v pondělí ohlásil, že nechá zákon o zvláštním postavení Donbasu zrušit.
„Kyjev ztratil kontrolu nad Donbasem přinejmenším na pět let. Režim to dávno pochopil a nedělá si iluze. Ale veřejně to přiznat by znamenalo spáchat politickou sebevraždu,“ konstatoval politolog Taras Berezovec. „Nemůžeme se vzdát Donbasu,“ přiznal anonymně vysoký ukrajinský činitel.

Úřady v Mariupolu podle agentury Interfax ohlásily, že pozice prokyjevských sil na předměstích se od rána ocitly pod palbou povstalců, vedenou z tanků, na kterou odpovídalo ukrajinské dělostřelectvo. Povstalecké raketomety podle mariupolských úřadů loajálních ke Kyjevu také střílely na ukrajinské pozice v sousední Luhanské oblasti. Naopak povstalci tvrdí, že čelí ukrajinskému ostřelování.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že od vyhlášení příměří na počátku září zahynulo v přestřelkách s povstalci víc než sto ukrajinských vojáků a 600 jich bylo zraněno.