Povzbuzení v krizi: Investoři skoupili dluhopisy rizikových zemí

Příznivé výsledky přinesly aukce dluhopisů dvou problémových zemí periférie eurozóny – Itálie a Španělska. S úspěchem skončila také emise Maďarska, a to i přesto, že má Budapešť za sebou spory s Evropskou unií a s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Zdá se, že ochota investorů nakupovat dluhopisy i méně stabilních zemí, než je například Německo, vzrostla.

Španělsko získalo v aukci státních dluhopisů deset miliard eur - tedy zhruba dvakrát větší objem peněz, než očekávalo. Madrid prodal dluhopisy ve třech různých splatnostech, jednu v červenci 2015, další v dubnu 2016 a poslední v říjnu 2016.

Emise se splatností tři roky Španělsku zajistila 4,3 miliardy eur a má výnos 3,38 procenta. Takzvaný poměr bid-to-cover, který ukazuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka, činil 1,8. To znamená, že investoři chtěli nakoupit o 80 procent papírů víc, než Madrid nabízel.

Zhruba 2,5 miliardy eur pak Madrid získal z emise splatné v dubnu 2016. Průměrný úrok činí 3,75 procenta, zatímco v poslední srovnatelné emisi, která byla loni v červenci, výnos činil 4,87 procenta. Za dluhopisy splatné v říjnu 2016 Španělsko získalo zhruba 3,2 miliardy eur, a to s úrokem 3,91 procenta.

Navzdory úspěšné aukci dluhopisů má před sebou Španělsko v letošním roce řadu náročných úkolů. Především bude muset splnit cíl snižování rozpočtového deficitu, jak vyžadují pravidla Evropské unie. Cíl snižování nákladů za loňský rok vláda nedodržela a země je zpět v recesi.

Itálie si půjčuje nejlevněji od loňského června

Itálie si pak v první letošní aukci krátkodobých státních dluhopisů zajistila kolem 12 miliard eur, a to za výrazně lepších podmínek než v předchozích aukcích. Úrok, o který si trh řekl, byl proti minulé aukci méně než poloviční. V případě ročních poukázek činil 2,74 procenta, zatímco v minulé aukci byl v těsné blízkosti šesti procent. Země si tak půjčuje nejlevněji od loňského června.

V čistém vyjádření Itálie díky dnešní aukci získala asi 4,3 miliardy eur, což ji zvolna posunuje k cíli zajistit si od února do dubna peníze na refinancování dluhu za více než 90 miliard eur.

Výsledek aukce potvrzuje, že o krátkodobé státní dluhopisy Itálie trvá vysoký zájem, z části díky levným úvěrům, které komerčním bankám poskytuje Evropská centrální banka (ECB). Problémem je dlouhodobé financování. Analytici proto očekávají, že Itálie svou emisní strategii trochu změní, aby využila současné příznivější situace na trzích u emisí dluhopisů s krátkou splatností.

Výsledky obou aukcí přispěly také k růstu eura. Vůči dolaru se jednotná evropská měna posunula na zhruba 1,2760 USD, což byl nárůst zhruba o 0,4 procenta.

Maďaři bez problémů umístili státní dluhopisy, úrok je ale stále vysoký

Maďarsko dnes v aukci státních dluhopisů prodalo obligace v objemu 44 miliard forintů (asi 3,6 miliardy korun). To je asi o 11 miliard více, než země plánovala a svědčí to o solidním zájmu investorů o maďarská aktiva. To je podle analytiků zvlášť povzbudivé v situaci, kdy má Budapešť za sebou spory s Evropskou unií a s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Průměrný úrok, o který si trh řekl, se proti minulé aukci snížil, stále je ale nad devíti procenty. Poslední srovnatelná aukce se konala asi před dvěma týdny.

„Trh je téměř na 100 procent přesvědčen o tom, že Maďarsko se (s EU a MMF) dohodne na refinancování,“ poznamenal jeden z obchodníků v Budapešti, jehož citovala agentura Reuters. „To by mohlo být přehnané, oficiálně se ještě ani nezačalo jednat,“ dodal.

Výsledek maďarské aukce ovlivnil i korunu

Kurz forintu v reakci na výsledek aukce vůči euru vystoupil k hranici 306 HUF/EUR, což byl proti středeční hodnotě nárůst zhruba o 1,5 procenta. Maďarská měna se tak ocitla na dvoutýdenním maximu. Analytici ale tvrdí, že mnoho důvodů k optimismu není.

„Objemy nejsou zrovna vysoké, jedna nebo dvě banky tlačí euro k forintu dolů. Na těchto úrovních nejsou žádné technické bariéry, tak uvidíme, kam až to půjde,“ řekl jeden z makléřů v Budapešti.

Růst kurzu forintu zahýbal i ostatními středoevropskými měnami. Česká koruna se k dolaru na okamžik vrátila pod psychologicky důležitou hranici 20 korun, a vykazovala tak růst o více než 1,5 procenta. Vůči euru přidávala přes procento na zhruba 25,50 korun za euro. Regionální měny dnes podle Marka Dřímala z Komerční banky zažily velmi úspěšné dopoledne. „Důvodem jejich posílení byly především překvapivě úspěšné aukce státních dluhopisů ve Španělsku a pokladničních poukázek v Itálii,“ uvedl Dřímal.