Předsudky na vzestupu: krize ničí vztahy uvnitř Evropy

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Psychologická prasklina mezi severními a jižními státy v Evropské unii se pod tlakem finanční krize rozšiřuje. Analytici tvrdí, že neshody ohrožují evropskou měnovou unii stejně jako deficity a úrokové míry. "Pocity národní zášti v Evropě rostou do dramatických výšin," říká londýnský ekonom z časopisu The Economist Vincent Forest. "Evropané tím, jak jim tak dlouho trvá vyřešit hospodářskou krizi, vytvářejí krizi politickou a společenskou."

Možná, že problémem jsou obyvatelé jihu Evropy, kteří se povalují na slunci ve Středomoří a nadměrným utrácením a daňovými úniky si otevřeli cestu k bankrotu. Nebo jím jsou možná obyvatelé severu Evropy, kteří jsou tak bezdůvodně zkostnatělí a žijí tak ponuré životy, že jsou rozhodnuti vidět Jihoevropany trpět. Přinejmenším tak znějí rozčilené stereotypy, které z hospodských debat a z bulváru stále častěji prosakují do běžné politické řeči, napsala agentura AP.

Problémem dluhů se 17 zemí platících eurem zabývá poslední tři roky: některým z nich se s tímto problémem nedaří vyrovnat a jiné mají spoustu požadavků, jak ho co nejlépe zvládat. Španělsko a Itálie jako dvě hlavní centra obtíží ohrožuje finanční kolaps, který by mohl rozložit 13 let starou měnovou unii a otřást světovou ekonomikou. Dlouhodobě na pokraji bankrotu je i Řecko. Na jihu Evropy s prohlubováním krize rostou protiněmecké nálady, nejsilnější ekonomika je často líčena jako drakonický protektor.

Začínají se objevovat i přirovnání k nacistům

V Řecku, které je pět let v recesi, se na Německo pohlíží jako na nepoddajnou sílu, která naléhala na neustálý nárůst rozpočtových škrtů, kvůli kterým přichází o práci stále více Řeků. Politici a novináři se dokonce nevyhýbali narážkám na nacistickou třetí říši a hněv namířený proti Němcům se tak ještě vyostřil.

Čtěte také:

Napětí v eurozóně stoupá. Politici se pouštějí do slovních přestřelek

Protiněmecké nálady kvůli krizi propukají i v Itálii

V Itálii si karikaturisti vybrali za terč vulgárního humoru německou kancléřku Angelu Merkelovou. Respektovaný deník La Stampa v pondělí zveřejnil článek, který pro Němce použil hanlivé označení. Citoval přísloví, které říká, že Němci milují Italy, ale neobdivují je, zatímco Italové obdivují Němce, ale nemilují je.

Il GiornaleIl Giornale | Il GiornaleDosavadním vrcholem nynější protiněmecké kampaně v Itálii byl páteční titulní článek listu Il Giornale nazvaný Čtvrtá říše, jímž deník spoluvlastněný bratrem bývalého premiéra Silvia Berlusconiho odkazoval na hitlerovskou takzvanou Třetí říši.

Španělsko brzy začne čerpat z úvěru ve výši až 100 miliard eur poskytnutých dalšími zeměmi eurozóny na pomoc jeho bankovnímu sektoru. Půjčka jde ruku v ruce s dramatickým omezením vládních úspor a daňovými podmínkami. Za hlavního autora těchto podmínek je považováno Německo. Státní zaměstnanec Antonio Álvarez v Madridu říká, že už viděl plakát vybízející k bojkotu německého zboží. „Jestli se situace zhorší, v ulicích by mohly vzniknout problémy mezi lidmi z různých evropských zemí,“ řekl.

Německo kontruje: Jihoevropany líčí jako líné a nečestné

Němci ze všech zemí eurozóny nejvíce naléhali na další a další úsporná opatření a varovali před „morálním hazardem“ kvůli vyplácení finančních injekcí zemím, které za své hříchy dost netrpěly, a mohou proto mít tendenci znovu chybovat. Německá povýšenost směrem k jihoevropské kultuře se neomezuje na ekonomiku. Vlivný německý týdeník Der Spiegel v lednu zveřejnil komentář o ztroskotání luxusní výletní lodi Concordia, jejíž italský kapitán je vyšetřován kvůli obvinění z neúmyslného zabití a opuštění lodi, zatímco cestující byli stále na palubě.

Jacques Rupnik: Evropě hrozí nástup technokracie na úkor demokracie

„Překvapuje vás, že kapitán byl Ital?“ otázal se autor sloupku a vzápětí se obrátil na čtenáře s další otázkou, zda si dokážou představit, že by loď opustil německý nebo britský kapitán. Sloupek vyvolal v Itálii rozhořčení.

Němci odmítající další pomoc Řecku rychle souhlasí s názorem, že tamní vláda překrucovala statistiky státního rozpočtu, a těží tak z předsudků o nečestnosti obyvatel Středomoří.

Krize oživuje to, co se Evropa dlouho snažila pohřbít

Lucemburský premiér Jean-Claude Juncker v pondělním rozhovoru v německé televizi upozornil na rizika současného tónu konverzace. „Znamená to, že to, co bylo historií a co jsme si mysleli, že jsme definitivně pohřbili, se rychle oživuje,“ řekl.

Analytička bruselského Centra pro evropská politická studia (CEPS) Cinzia Alcidiová upozorňuje, že povinností politiků jednotlivých zemí je nerozdmýchávat vášně. „Domnívám se, že mezi věřiteli a dlužníky se rýsuje určitá propast,“ řekla. „Myslím, že tento prvek bychom neměli podceňovat. Považuji jej za největší ohrožení evropského projektu a EU jako celku,“ řekla.