Převrat v Thajsku je oficiální. Král formálně schválil vojenskou vládní radu

Thajští vojáci v Bangkoku

Thajští vojáci v Bangkoku Zdroj: ctk/AP

Šéf armády a vůdce státního převratu Prajutch Čan-Oča byl v thajském královském paláci schválen coby šéf vládní vojenské rady během oficiální ceremonie, které se ale osobně nezúčastnil thajský monarcha, 86letý král Pchúmipchon Adundét. Uvedla to agentura AFP. Podle agentury Reuters tak monarchie oficiálně posvětila státní převrat, který armáda provedla minulý týden. Generál Prajutch Čan-Oča také poprvé od převzetí moci promluvil k národu.

„V zájmu obnovy míru a pořádku a v zájmu jednoty země král pověřil generála Prajuta Čan-Oču vládou země počínaje tímto okamžikem,“ uvádí se v královském nařízení, které citovala AFP.

Královská ceremonie, která je důležitou formalitou v zemi, kde monarchie zůstává nejvýznamnější institucí, začala v 10:49 místního času (05:49 SELČ). Důvod této hodiny nebyl vysvětlen, ale patrně šlo o čas považovaný za astrologicky příznivý.

Pokud se bude protestovat, přijde na řadu síla

V prohlášení Čan-Oča slíbil pevné prosazování práva, aby se politická situace mohla zlepšit. Varoval, že nebude mít na vybranou jinou možnost než sáhnout k použití síly, pokud by v zemi znovu propukly protesty. Thajce vyzval ke klidu a slíbil jim uspořádat volby tak brzy, jak to bude možné. Žádné termíny ale zatím neupřesnil. A lidem přislíbil také to, že najde řešení problémů schémat prodeje rýže, což byl jeden z důvodů nespokojenosti obyvatel vůči vládě odvolané premiérky Jinglak Šinavatrové.

Armáda se chopila moci v zemi minulý čtvrtek, aby ukončila šest měsíců trvající vlnu často násilných protivládních protestů proti vládě Šinavatrové. Hned na úvod armáda zadržela desítky lidí, většinou spojených s vládou Šinavatrové, pozastavila platnost armády, rozpustila Senát a zavedla cenzuru médií. Komukoli, kdo urazí monarchii nebo poruší vojenské příkazy, hrozí, že stane před vojenským soudem.