Průzkumy před skotským referendem znervózňují Londýn

Hlasujte NE! Labouristický poslanec Jim Murphy, někdejší ministr pro Skotsko, přesvědčuje spoluobčany, aby v referendu hlasovali NE, tedy pro setrvání Skotska v britské náruči

Hlasujte NE! Labouristický poslanec Jim Murphy, někdejší ministr pro Skotsko, přesvědčuje spoluobčany, aby v referendu hlasovali NE, tedy pro setrvání Skotska v britské náruči Zdroj: Reuters

Skotové mají už jen šestnáct dní na to, aby se rozhodli, zda budou hlasovat pro odtržení od zbytku Británie. V království sílí kampaň obou skupin, v televizi diskutují přední politici, do debaty vstupují byznysmeni. Napětí stoupá i kvůli problematickým výsledkům průzkumů, ze kterých není patrné, jak se lidé chystají volit. „Záleží na tom, které průzkumy jsou správné,“ odpověděl na tento dotaz Financial Times Charlie Jeffery z Edinburské univerzity.

Osamostatnění Skotska bylo zpočátku vnímáno jako nereálná dětinská touha skotských nacionalistů. Průzkumy sice ani nyní neukazují, že většina obyvatel regionu prahne po nezávislosti, plyne z nich však, že britská vláda nemůže k referendu přistupovat lehkomyslně.

Kupříkladu nedávné šetření agentury YouGov uvádí, že samostatnost se chystá zakroužkovat 43 procent voličů. Další společnost, která se dotazovala ve stejném období, došla k závěrům, že odtržení podpoří 48 procent, což už je pro Londýn znepokojivá zpráva. Experti tvrdí, že provést mezi lidmi přesné šetření je složité, jelikož toto hlasování je zcela bezprecedentní.

Britský kabinet si je rizika vědom a chce bojovat o každý hlas. „Musíme zdvojnásobit své úsilí a využít každé sekundy, která zbývá, abychom přesvědčili ty, co ještě nejsou rozhodnuti,“ řekla ministryně vnitra Theresa Mayová na setkání sdružení Konzervativní přátelé unie, iniciativy, kterou na jaře rozjel premiér David Cameron.

Hlasujte ANO pro nezávislost, hlásá plakát v EdinburghuHlasujte ANO pro nezávislost, hlásá plakát v Edinburghu | Profimedia.czHlasujte ANO pro nezávislost, hlásá plakát v Edinburghu

Přední politici se v kampani přou především o to, jak by na tom region po rozdělení byl ekonomicky. „Skotsko je jednou z nejbohatších zemí světa – v přepočtu na obyvatele bohatší než Spojené království, Francie a Japonsko, jsme tedy zcela schopni být hospodářsky úspěšnou nezávislou zemí,“ tvrdí šéf skotské vlády Alex Salmond.

Cameron ale apeluje na Skoty, aby hlasovali pro zachování současného stavu, ve kterém lze podle něho mnohem lépe zvládat ekonomické problémy. „Skotsko obchoduje se zbytkem Spojeného království dvakrát více než se zbytkem světa a tento obchod pomáhá udržovat milion skotských pracovních míst,“ řekl při návštěvě Glasgow. Zdůrazňuje, že 90 procent zákazníků skotského finančnictví žije v Anglii, ve Walesu a v Severním Irsku. Podobně podle něho funguje třeba i významný průmysl počítačových her.

Hlasy na prodej
Policie rozjela vyšetřování poté, co se někteří lidé pokoušeli prodat svůj hlas v referendu na internetu. Na stránkách eBay kupříkladu jeden člověk nabídl ke koupi „jedinečnou část britské historie“. „Toto by mohl být rozhodující hlas. Kdo ví? Jsem těžce pracující skotský občan s domem, úžasnou ženou a dvěma krásnými dětmi, které jsou mým světem. Tato volba nezmění nic na našich životech, proto jsem se rozhodl nehlasovat,“ píše o sobě. Vyvolávací cena jeho hlasu je 99 pencí. Prodej a nákup hlasů jsou však nezákonné. Mluvčí volební komise se proto dohodla s internetovým obchodem, že nebude podobné nabídky zveřejňovat.

Byznysmeni jsou v otázce nezávislosti rozděleni. Šéf strojíren Weir Group se sídlem v Glasgow Keith Cochrane nedávno inicioval dopis proti osamostatnění. Podepsalo ho 130 podnikatelů. Druhá strana kontrovala listem, který podepsalo dvě stě osobností z byznysu. „Londýnocentrismus britské ekonomiky je neudržitelný. Musíme reindustrializovat národy a regiony mimo jihovýchod Anglie,“ uvedl Nathu Puri, zakladatel firmy Purico, která působí v řadě odvětví.

Mnohé firmy se odmítají otevřeně vyjadřovat nebo tvrdí, že případná nezávislost nic nezmění. Nejvíce rozladěn je podle britských médií finanční sektor. List Financial Times s odkazem na jednoho manažera uvedl, že podpora samostatnosti je v těchto kruzích považována téměř za zradu. Některé společnosti už dokonce zvažují změnu adresy, pokud suverenita projde. Kupříkladu pojišťovna Standard Life uvažuje o stěhování z Edinburghu na jih. Různé názory pak panují mezi představiteli ropného průmyslu, který skotští nacionalisté považují za ekonomickou páteř regionu, na níž lze samostatnou ekonomiku z velké míry budovat. Někteří těžaři však tvrdí, že současná nejistota odrazuje investory.

Klíčová otázka
Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014. Bude v něm položena pouze jedna otázka a to ve znění „Should Scotland be an independent country?“, v češtině přibližně „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“