Putinovy narozeniny slavilo celé Rusko, oslavenec jen s rodinou

Putinovy narozeniny

Putinovy narozeniny Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin se tento týden zúčastnil rekonstrukce bitvy s Napoleonem u Borodina nedaleko Moskvy. (Foto Profimedia)
Putin chce, aby se důchodový věk pro špičkové státní úředníky posunul na 70 let. Jeho snaha je v ostrém protikladu s přístupem jeho předchůdce Dmitrije Medveděva. Ten se naopak pokoušel špičkové posty posílit dosazením mladších lidí. (Foto Profimedia)
Putin s patriarchou pravoslavné církve Kirillem. Na Rusko se snesla vlna kritiky za odsouzení trojice členek punkové skupiny Pussy Riot ke dvěma letům odnětí svobody za to, že v pravoslavném chrámu zazpívaly píseň proti Vladimiru Putinovi. V zahraničí je trest vesměs považován za nepřiměřený a příliš tvrdý. (Foto Profimedia)
Putin s bývalým německým premiérem Gerhardem Schröderem, který se po skončení funkčního období začal pracovat pro konsorcium budující plynovod Nord Stream, financovaný z velké části ruským energetickým gigantem Gazprom. (Foto Profimedia)
Putin po svém opětovném návratu do prezidentské funkce v květnu povýšil do důležitých funkcí řadu svých dlouholetých souputníků. Mnoho vysokých úředníků v Kremlu tak již přesáhlo věk 65 let, samotný Putin oslaví za měsíc šedesátiny.  (Foto Profimedia)
13
Fotogalerie
Šedesátiny ruského prezidenta Vladimira Putina si dnes tak či onak připomněla snad celá země, jakkoli sám oslavenec se vyhnul veřejným akcím a narozeniny strávil v úzkém rodinném kruhu v rodném Petrohradu. Na rozdíl od dob předchozího kulatého jubilea Putin už v očích svých krajanů neztělesňuje nesporného vůdce národa. Trojnásobný šéf státu však stále bezkonkurenčně vede žebříčky popularity.

Do pomyslné fronty gratulantů se už časně ráno jako první postavil běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko. Ocenil nejen „bohaté zkušenosti, životní moudrost a zásadovost“ oslavence, ale i jeho osobní příspěvek „k „posílení vskutku bratrských vztahů“ i k „novému dechu“ strategickému partnerství. Vzápětí následovali vůdci dalších postsovětských států i domácí hodnostáři. Putinův předchůdce v Kremlu, nynější premiér Dmitrij Medveděv svému šéfovi daroval knihu o letní imperiální rezidenci Carském Selu z roku 1910. Ze zahraničí „štěstí a zdraví“ popřál severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Naopak více než dvě třetiny čtenářů internetového serveru NEWSru.com usoudily, že Putinovy narozeniny nejsou žádný svátek, jen 14 procent mělo opačný názor.

Nicméně podle listu RBK Daily poštovní úřad obsluhující Kreml pracuje na plné obrátky, aby se vypořádal s horami gratulací. Tradice od šéfů velkých podniků a bank žádá i osobní dary, mezi nimiž je prý i sousoší Putinovy rodiny. Motorkářský klub Noční vlci chtěl darovat motocykl, ale kvůli nesouhlasu prezidentovy ochrany se omezil na vestu. Šéf státu si podle politologů, dotázaných agenturou Interfax už vysloužil své místo v dějinách tím, že zemi vrátil stabilitu. Teď však krajané čekají „nového Putina“ s „novým průlomem“ ve stávajícím systému sociálního státu, vybudovaném v prvních dvou prezidentských obdobích na příjmech z prodeje ropy a dalších surovin.

Cenou za to se však podle politologa Gleba Pavlovského staly „deformace“ ruského byznysu i společnosti, přeměněné „ve spolek malých rentiérů, věčně čekajících na zvyšování příjmů a bez zájmu o inovace či podnikatelskou iniciativu“.

„Putin ve svém třetím období je vůdce, který ani půl roku po volbách neví, o koho se má opřít, ani nezná, jaký program má nabídnout. Váhá, protože se obává odradit si síly, které se mu mohou hodit jako opora. Ale prodlužování pauzy je nebezpečné. Třetí prezidentství začíná jako nejkomplikovanější a nejvíce depresivní,“ varoval Pavlovskij.

Podobně šéf institutu moderního rozvoje INSOR Igor Jurgens vidí silný tlak Putinova okolí, aby nastoupil konzervativní cestu k „pravoslavnému samoděržaví“. Ale sám Putin, který svou kariéru začínal jako liberál, se podle experta ještě nerozhodl, zda si zvolí cestu „vůdce progresu“, anebo „vůdce regresu“.

List Nězavisimaja gazeta v předvečer Putinových narozenin připomněl, že Rusko a Egypt jsou podle analytiků PricewaterhouseCoopers země nejvíce zranitelné výkyvem světového trhu: pokles cen ropy o deset dolarů prý v ruském rozpočtu způsobí výpadek ve výši bilionu rublů (asi 600 miliard Kč). K vyrovnanému rozpočtu v roce 2000 stačilo 20 dolarů za barel, nyní je třeba už 120 dolarů za barel.

Asi dvě stovky Moskvanů si dnes naopak připomněly výročí vraždy . Opoziční novinářku zastřelili před šesti lety právě na Putinovy narozeniny a její vražda, podobně jako v případě řady jiných kritiků Kremlu, zůstává dodnes neobjasněna jako odvrácená tvář Putinovy éry trvající již 13 let.