Radikálové v Iráku ovládli kurdská města a ropné pole

Příslušník kurdských jednotek pešmerga hlídkuje u hranic kurdských oprovincií na severu Iráku

Příslušník kurdských jednotek pešmerga hlídkuje u hranic kurdských oprovincií na severu Iráku Zdroj: ctk/ap

Sunnitští extremisté po bitvě s kurdskými silami na severu Iráku ovládli několik menších měst, ropné pole a rafinerii. V důsledku bojů se v oblasti na sever od města Mosulu prý daly na útěk směrem ke Kurdy ovládané autonomní oblasti tisíce lidí. Jedná se o první velké vítězství islamistů nad kurdskými jednotkami pešmergů.

Bojovníci z radikální organizace, která si říká Islámský stát (IS), na svých internetových stránkách informovali, že zabili řadu kurdských bojovníků a ovládli město Zumár a 12 vesnic. Podle svědků také varovali obyvatele okolních vesnic, aby odešli z domovů. To může znamenat, že plánují další útok.

Později islamisté oznámili, že kromě Zumáru ovládli také město Sindžár nedaleko syrské hranice, jehož okolí obývají především příslušníci kurdské náboženské menšiny jezídů. Islamisté na svém území zavádějí přísnou formu islámu, příslušníky jiných náboženství nutí pod hrozbou smrti konvertovat.

Například z Mosulu, který IS ovládl na počátku června, už prý uprchla většina křesťanských obyvatel. Pod kontrolu prý extremisti dnes dostali také přístup ke strategické Mosulské přehradě na řece Tigris.

Kromě dnes získaného ropného pole kontrolují radikálové z Islámského státu i několik dalších, díky čemuž získávají peníze na své operace. Vyhrožují, že poté, co v minulých týdnech ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku, potáhnou i na hlavní město Bagdád. Jejich postup se zatím zastavil severně od Sámarry ležící asi sto kilometrů na sever od Bagdádu.

ISIL
Území ISILuÚzemí ISILu | (CC BY-SA 3.0: Spesh531 via Wikimedia
červená - území ovládané ISIL, růžová - území nárokované ISIL, bílá - zbylá území Iráku a Sýrie
Islámský stát v Iráku a Levantě (zkráceně ISIL) je radikální islámská organizace sunnitů a militantní separatistické hnutí původem z Iráku. Na jím dobytém území vyhlásilo samostatný stát, tzv. (oficiálně) Islámský stát, ten se rozprostírá na částech území států Iráku a Sýrie a není mezinárodně uznán žádnou zemí. Jeho stoupenci usilují o vznik islámského chalífátu (původně se mělo jednat o emirát), kde by platilo pouze islámské právo (šaría).
Hnutí bylo původně napojené na teroristickou organizaci Al-Káida, ale v čele s Bagdádím odepřelo hnutí Al-Káidě poslušnost, když její vůdce Ajmán Zavahrí nařídil, aby ISIL přenechal v Sýrii operace tamní odnoži Al-Káidy, frontě An-Nusrá, a zaměřil se na působení v Iráku.
Cílem separatistů z ISILu je vytvoření muslimského sunnitského státu na území Iráku a Sýrie. Samostatnost byla vyhlášena 3. ledna 2014 s centrem v irácké Fallúdži. Organizace ISIL působí v občanské válce na straně povstalců. Irácké síly dlouhodobě usilují o zlomení islámských separatistů na svém území.