Ráj pracovních migrantů zavírá svoje dveře

Saúdská Arábie

Saúdská Arábie Zdroj: profimedia.cz

Gastarbeitři se obvykle pojí se západní Evropou nebo Spojenými státy. Jednou ze zemí, kde měli nejen kvalifikovaní pracovníci z různých koutů velkou naději na uplatnění, však byla donedávna i Saúdská Arábie. Situace v ropné velmoci se začíná měnit, protože roste počet nezaměstnaných místních.

Saúdská Arábie byla na pracovnících ze zahraničí léta závislá. Podle odhadů tam na počátku roku působilo legálně osm milionů cizinců, další dva miliony nezákonně. Mnoho imigrantů zaměstnává ropný průmysl a technické obory. Působí také v zemědělství či ve firmách poskytujících služby pro domácnosti. Panuje mezi nimi poměrně zřetelná hierarchie. Američanům, Evropanům a Arabům patří lepší místa, Afričanům a lidem z jihovýchodní Asie nižší posty. Nejvíce gastarbeitrů pochází z Indie, Pákistánu, Egypta a Jemenu.

Na jaře se ale úřady rozhodly posvítit si na firmy, které selhávají v zaměstnávání Saúdů, a policisté vyrazili do ulic lovit ilegály. „Nelegální práce je většinou nekvalifikovaná, navíc zbytečná. Těch lidí je víc, než ekonomika potřebuje. Politika odstraňování nadbytečnosti zvýší konkurenceschopnost,“ argumentoval podle Reuters ekonom Abdulwaháb Abú Daheš.

Razie skončily vyhoštěním tisíců lidí, další raději utekli sami. Saúdský postup vedl k diplomatickým půtkám, ozvala se hlavně Indie. Dopláceli na něj i místní, mnoho obchodů zůstalo zavřeno, ve školách chyběli učitelé. Nyní platí až do počátku listopadu amnestie, kdy se lidé mohou přihlásit, zaplatit pokutu a dát si papíry do pořádku. Pak se čeká další vlna deportací.

Některé státy kvůli nim už teď přišly o podstatný zdroj příjmů, také řeší, co s navrátilci. Jemen se musí postarat o dvě stě tisíc lidí, z nichž někteří žili v Saúdské Arábii po generace. Nyní jsou rádi za stany a přístup k pitné vodě. Zároveň se potýká s náporem běženců z Afriky, kteří chtěli hledat štěstí právě u Saúdů. Teď mají jen dluhy za náročnou cestu.

„Saúdové ostře zakročili. Hranice není zavřená, je ale mnohem těžší se přes ni dostat,“ řekl médiím humanitární pracovník v Jemenu. „Bojíme se jich, protože jsou hladoví. Hladový člověk je naštvaný člověk,“ dodal představitel místní správy v pohraniční oblasti.