Rakousko plánuje rozšíření hraničních kontrol, pomůže také Bulharsku

Hraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalom

Hraniční přechod Nickelsdorf/Hegyeshalom Zdroj: CTK

Rakousko plánuje rozšíření kontrol na hranicích, pokud migranti budou po zastavení takzvané balkánské trasy hledat další cesty, jak se dostat do západní Evropy. Nedělníku Welt am Sonntag to řekla rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová.

Rakousko kvůli přívalu uprchlíků už dříve obnovilo kontroly ve Spielfeldu na hranicích se Slovinskem. Nyní se Vídeň podle ministryně vnitra připravuje zavést podobná opatření i na dalších dvanácti přechodech.

„Předpokládá se, že se uprchlíci po uzavření balkánské cesty budou snažit najít jiné cesty. Spoléhat se na to, že masová migrace napříč Evropou už natrvalo skončila, by bylo chybou,“ prohlásila ministryně Miklová-Leitnerová.

Z tohoto důvodu se nyní Vídeň připravuje „zajistit rakouské hranice také na dalších hraničních přechodech“. Kromě Spielfeldu „se nyní pozornost soustředí na 12 dalších míst“. V úvahu přicházejí podle situace i ploty, mříže a kontroly prováděné policisty a vojáky. Tato opatření mohou být podle ministryně v případě nutnosti zavedena velice rychle.

Rakousko chce pomoci Bulharsku při ochraně hranic před migranty
Bulharský plot na hranicích s Tureckem navštívili a ocenili rakouští ministři vnitra Johanna Miklová-Leitnerová a obrany Hans Peter Doskozil. Podle informací médií také potvrdili, že Rakousko je připraveno Bulharsku pomoci při ochraně hranic, a to jak lidmi, tak technickým vybavením.

„Je nutné být Bulharsku evropsky vděčný,“ pochválil podle agentury APA Doskozil bulharskou vládu za to, že včas začala s budováním hraničního plotu s cílem omezit pronikání běženců na své území. Tento krok zablokoval další možný směr migrační vlny do západní Evropy.

Bulharsko-turecká pozemní hranice je dlouhá 220 kilometrů. V současné době Bulhaři pracují na prodloužení stávají hraniční bariéry z 92 kilometrů na 160. Místy zdvojený plot je vysoký 3,5 metru a je opatřený ostnatým drátem. Některé úseky sledují i kamery.

Miklová-Leitnerová na závěr jednodenní návštěvy zdůraznila, že ochrana vnějších hranic Evropské unie je společným zájmem. Kdyby Bulhaři nezačali plot stavět včas, mohly vést migrační trasy i jinudy, dodala podle APA. Doskozil se v této souvislosti vyslovil pro „masivní podporu“ zemím, které leží na vnější hranici EU, „protože zajišťují hranice pro celou Evropu“.