Rakousko zpřísňuje azylové podmínky, udělí jej maximálně na tři roky

Rakouský hraniční přechod Nickelsdorf

Rakouský hraniční přechod Nickelsdorf Zdroj: CTK

Rakousko zpřísňuje kvůli uprchlické krizi azylové podmínky. Vydávat bude jen takzvaný dočasný azyl na dobu maximálně tří let, případné prodloužení bude záviset na situaci v domovském státě žadatele, shodla se vládní koalice. Nová omezení se budou týkat i sjednocování rodin uprchlíků. Příslušný zákon může být podle agentury APA schválen nejdříve v prosinci, počítá se ale s tím, že začne platit zpětně už od 15. listopadu.

„Jde o časově omezenou ochranu. O nic více, o nic méně,“ uvedla v prohlášení rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Dodala, že nový zákon bude znamenat návrat k samotné podstatě azylového práva, které nesmí být zneužíváno jako nástroj přistěhovalectví.

„Chceme poskytnout ochranu každému, kdo ji potřebuje,“ sdělila Miklová-Leitnerová. „To, co se ale děje nyní, často vůbec není o hledání pomoci, ale o hledání hospodářsky atraktivních zemí,“ vysvětlila.

Nově bude Rakousko oprávněným žadatelům udělovat časově omezený azyl, maximálně pak na tři roky. Po uplynutí této lhůty automaticky vyprší povolení k pobytu. Prodloužení azylu bude předmětem dalšího posouzení.

Žadatel o přistěhování rodiny bude muset navíc splnit určité rámcové podmínky. Mezi ně patří mimo jiné ubytování pro rodinu či dostatečný zdroj příjmů

V Německu, kam migranti nejčastěji míří, má úspěšný žadatel o azyl nárok na tříleté povolení k pobytu. Po této době může uprchlík získat časově neomezený pobyt, pokud bude mít nadále na azyl nárok, uvádí na svém webu spolkový úřad pro migraci a uprchlíky.

Změny v Rakousku se budou týkat i takzvané podpůrné ochrany. Tu Rakousko uděluje osobám, které podle ženevských konvencí nemají nárok na azyl, ale ve vlasti jim hrozí nebezpečí, například mučení či poprava. Dosud lidé s udělenou ochranou musejí na povolení k přistěhování rodiny čekat 12 měsíců, nově to ale budou tři roky.

Toto opatření se bude podle rakouských médií nejčastěji týkat Afghánců, kteří v alpské republice dostávají místo klasického azylu především podpůrnou ochranu.

Žadatel o přistěhování rodiny bude muset navíc splnit určité rámcové podmínky. Mezi ně patří mimo jiné ubytování pro rodinu či dostatečný zdroj příjmů. Rakousko, které má zhruba 8,4 milionu obyvatel, v letošním roce očekává asi 85.000 žádostí o azyl. Pro srovnání, loni jich bylo 28 tisíc.