Ranní check: Cenový strop na ruskou ropu Kremlu neublíží, soudí ekonomové

Cenový strop na ruskou ropu pokračování války na Ukrajině nezabrání. Je příliš nízký, míní ekonomové.

Cenový strop na ruskou ropu pokračování války na Ukrajině nezabrání. Je příliš nízký, míní ekonomové. Zdroj: Profimedia

Inflace v Maďarsku minulý měsíc opět vzrostla, dosáhla 22,5 procenta. Na fotografii maďarský premiér Viktor Orbán.
Také americké úřady budou vyšetřovat fúzi Microsoftu s výrobcem videoher Activision Blizzard. Převzetí společnosti prý porušuje hospodářskou soutěž.
Čínský miliardář Jack Ma se čím dál tím více stahuje do ústraní. Vzdal se další byznysové role.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 343. den roku, svátek má Vratislav, před 32 lety se Lech Wałęsa stal prvním demokraticky zvoleným prezidentem Polska. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Zastropování cen ruské ropy podle expertů válku nezastaví

Cenový strop na ruskou ropu, na kterém se minulý týden dohodla skupina G7 a následně i Evropská unie, není dostatečně nízký, aby v příštím roce výrazně snížil příjmy Kremlu. Ruský prezident Vladimir Putin by tak měl mít stále dost peněz na financování války na Ukrajině. Shodli se na tom ekonomové, které oslovila agentura Bloomberg. Rusko zatím na cenový strop neodpovědělo, někteří ruští představitelé ale uvádějí, že země plánuje pokračovat v přesměrování toků do zemí, jako je Čína a Indie, které se k cenovému stropu nepřihlásily.

Maďarská inflace zrychlila tempo

Míra inflace v Maďarsku v listopadu vzrostla na 22,5 procenta z říjnových 21,1 procenta, tedy více než odhadovali analytici. Maďarsko tak má nejvyšší inflaci z visegrádské skupiny a jednu z nejvyšších v rámci celé Evropské unie. Hůře na tom dosud byly pouze Litva a Estonsko. V zemi nadále nejvíce zdražují především energie a potraviny. Tamní obyvatelé se potýkají také s nedostatkem pohonných hmot, kvůli kterému vláda Viktora Orbána dokonce tento týden zrušila cenový strop na prodej nafty a benzinu.  

Jack Ma se v tichosti vzdal další funkce

Spoluzakladatel společnosti Alibaba a jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma se vzdal funkce prezidenta významné podnikatelské skupiny v jeho domovské provincii. Známý miliardář tak nadále pokračuje ve svém odchodu ze záře reflektorů do ústraní, píše deník The Financial Times. Ma aktuálně žije v Tokiu. Z veřejného života se stáhl před dvěma lety poté, co ve svém odvážném proslovu zkritizoval fungování čínského finančního sektoru. Komunistické úřady si následně došláply na velké technologické společnosti a mimo jiné znemožnily miliardářově firmě Ant Group vstoupit na burzy v Hongkongu a Šanghaji.      

Americký regulátor blokuje fúzi Microsoftu s Activision Blizzard

Americká Federální obchodní komise chce zabránit Microsoftu v převzetí videoherní společnosti Activision Blizzard. Transakce by podle regulátora mohla poškodit hospodářskou soutěž. Fúzi firem ze stejných důvodů už měsíc vyšetřuje i Evropská komise. Microsoft se proti rozhodnutí úřadů hodlá bránit u soudu. Technologický gigant oznámil, že odkoupí vývojáře populárních videoher letos v lednu za necelých 69 miliard dolarů, zhruba 1,6 bilionu korun. Activision Blizzard vytvořila například hry Call of Duty nebo Candy Crush.  

Stane se dnes

  • Proběhne schůzka ministrů spravedlnosti Evropské unie, kterou povede Pavel Blažek (ODS). Politici budou hovořit o válečných zločinech na Ukrajině či pravidlech pro digitalizaci justice.
  • Jednat dnes budou i unijní ministři zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka (TOP 09). Tématem má být například společný nákup vakcín proti covidu-19 nebo screening rakoviny.
  • V Krakově se koná polsko-francouzské ekonomické fórum, věnované jaderné energetice.
  • Moskva zveřejní vývoj inflace v Rusku za listopad. Analytici očekávají mírný pokles z říjnové hodnoty 12,6 procenta.
  • Kyjev oznámí nejčerstvější data o vývoji hrubého domácího produktu Ukrajiny.