Reakce na americké plány? Irák nepřijme cizí jednotky na své území

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Vyslání zahraničních pozemních sil bude Irák považovat za nepřátelský akt. Řekl to irácký premiér Hajdar Abádí a ujistil, že Bagdád o to nikoho nepožádal. Jeho výroky přicházejí zřejmě v souvislosti s rozhodnutím Spojených států vyslat 200 členů amerických speciálních jednotek do Iráku. Má jít o expediční sbor, který pomůže v boji proti Islámskému státu (IS). Američané se mají zúčastňovat přepadů, osvobozování rukojmích, zajímání vůdců IS a získávání zpravodajských informací.

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že Irák byl předem o rozhodnutí vyslat specialisty informován, mluvčí Bílého domu Josh Earnest řekl, že s tím irácké vedení souhlasí. Někteří američtí senátoři to nepovažují za dostatečné opatření a žádají vyslání až 100 tisíc cizích vojáků do boje proti IS. USA teď mají v Iráku asi 3500 vojenských poradců. Bílý dům vyslal specialisty také do Sýrie, kam jich nedávno dorazilo asi 50.

Abádí už v úterý prohlásil, že jeho vláda s rozmístěním cizích vojsk souhlasit nebude. „Vyslání bojových pozemních jednotek bez ohledu na to, z jaké by byly země, bychom považovali za nepřátelský akt a podle toho bychom jednali,“ uvedl Abádí v pozdějším prohlášení.

Kerry: syrský konflikt není možné vyřešit výhradně s pomocí letectva


Kerry před novináři řekl, že syrský konflikt není možné vyřešit výhradně s pomocí letectva a že bude třeba, aby do boje proti IS byly nasazeny také pozemní síly. Vojáky by podle něj měly dodat arabské státy a také syrská armáda. Takové řešení by podle něho připadalo v úvahu, jakmile se podaří dohodnout se na přechodném období pro Sýrii. „USA spolu Ruskem a ostatními budou bojovat proti DAIŠ,“ řekl ministr, který použil arabskou zkratku pro původní název IS (Islámský stát v Iráku a Levantě).

Aby bylo možné dohodnout se na politické úrovni, snaží se vyjednávající státy sjednotit syrské opoziční kruhy, které se vyznačují velkou roztříštěností. V úterý má v Rijádu začít třídenní setkání těchto skupin. Mnohé z nich prozatím vytrvale odmítaly vyjednávat s Damaškem, dokud bude v prezidentském úřadu Bašár Asad.

Cílem rijádského jednání je vytvořit jednotného zástupce opozice, který by byl zapojen do diplomatických jednání o přechodném období. Zástupce jedné ze skupin - Syrské národní koalice - Mustafá Úsú řekl, že v Rijádu se bude jednat o „Asadově odchodu“. „Dokud tam bude jeho vláda, násilí potrvá,“ řekl Úsú.