Řecko chce snížit deficit rozpočtu na 4,2 procenta HDP

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Řecká vláda plánuje snížit příští rok rozpočtový deficit novými úspornými opatřeními na 4,2 procenta z letošních 6,6 procenta HDP. Primární rozpočtová bilance bez započtení nákladů na úroky z dluhu se má dostat poprvé za deset let do přebytku. Plyne to z vládního návrhu rozpočtu, který dnes předložil řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Rozpočet, který ministr konzultoval s inspektory Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), předpokládá, že řecká ekonomika zůstane šestý rok v recesi a HDP klesne o 3,8 procenta po letošním propadu o asi 6,5 procenta. Průměrná míra nezaměstnanosti má stoupnout na nový rekord 27,4 procenta. Veřejný dluh má na konci příštího roku vystoupit na 179,3 procenta HDP, i přesto, že letos soukromí věřitelé umazali polovinu svých pohledávek za řeckou vládou.

Primární bilance se má napřesrok přehoupnout do přebytku 1,1 procenta HDP. Letos mělo Řecko podle dohody s mezinárodními věřiteli snížit tento schodek na procento, skutečný výsledek ale bude podle nedávného odhadu ministerstva financí deficit 1,5 procenta HDP.

Řecká vládní koalice se minulý týden dohodla na základní podobě úsporných opatření v objemu zhruba 11,5 miliardy eur pro příští dva roky. Z toho v roce 2013 podle zdroje z řecké vlády úspory dosáhnou 7,8 miliardy eur. Počítá se s dalšími škrty v platech ve veřejném sektoru, v důchodech a sociálních dávkách.

Úsporný rozpočet je podmínkou pro to, aby Řecko letos získalo dalších 31,5 miliardy eur z druhého záchranného balíku. Země před téměř třemi roky spadla do dluhové krize a od května 2010 je závislá na finanční pomoci EU a MMF. Výměnou za pomoc se Atény zavázaly k výrazným úsporám, jejichž součástí je razantní omezení výdajů a zvyšování daní.

Ekonomický pokles bude prudší než odhady, míní část expertů

Drastická úsporná opatření ale prohloubila ekonomický pokles a vyvolávají silné protesty. Za pět let od roku 2008 se řecká ekonomika propadla zhruba o čtvrtinu. Rozpočtové cíle, které nejzadluženější zemi Evropy stanovují věřitelé, Atény opakovaně neplní. Objevují se stále více názory, že Řecko bude muset měnovou unii opustit.

Podle analytiků je předpoklad zmírnění ekonomického poklesu v příštím roce příliš optimistický, což povede k překročení plánovaného deficitu. „Je možné, že rozpočtové cíle opět splněny nebudou, což bude důsledek hlubší recese v důsledku dalších škrtů a neschopnosti splnit cíle v privatizaci,“ řekl agentuře Reuters Xenofon Damalas z Marfin Egnatia Bank. Konkrétní cíle v privatizaci vládní návrh rozpočtu neobsahuje a vláda je ve střednědobém cíli prodeje státního majetku výrazně pozadu.

Předpokládá se, že návrh rozpočtu projde v řeckém parlamentu hladce, protože koalice v něm má 178 ze 300 křesel. Konečná podoba rozpočtu by ale ještě mohla doznat změn.