Řecko dráždí Německo, znovu přišlo s myšlenkou smazání části dluhu

Řecký ministr financí Janis Varufakis (na snímku) opakovaně prohlašuje, že chce se umazat část řeckého dluhu.

Řecký ministr financí Janis Varufakis (na snímku) opakovaně prohlašuje, že chce se umazat část řeckého dluhu. Zdroj: CTK

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble netajil podráždění, které u něj vyvolal jeho řecký protějšek Janis Varufakis, když oživil myšlenku částečného smazání řeckého dluhu. "Ve Varufakisově jednání nevidím nic, co by nám ulehčovalo život," reagoval Schäuble. Německý parlament se chystá v pátek schvalovat prodloužení úvěrové pomoci Řecku.

Schäuble se dnes setkal v Berlíně se svými křesťansko-demokratickými spolustraníky, aby je ubezpečil o nutnosti prodloužení programu pomoci pro Řecko o čtyři měsíce do 30. června, jak bylo rozhodnuto mezi evropskými věřiteli a Aténami minulý týden.

Podle účastníků schůzky projevil ministr, který je stoupencem tvrdé linie vůči Řecku, nepříjemné překvapení nad tím, že Varufakis opět hovořil o scénáři částečného výmazu kolosálního řeckého dluhu, který dosahuje 175 procent řeckého HDP. Pro Berlín je tato otázka něco jako „červený šátek pro býka“.

Varufakis ve středu v řeckém rozhlase tvrdil, že v otázce řeckých dluhů nestojí proti Aténám už jednotná fronta. Zároveň vyzval k okamžitému zahájení jednání o této otázce s věřiteli. „Ve Varufakisově jednání nevidím nic, co by nám ulehčovalo život,“ reagoval sarkasticky Schäuble před svými spolustraníky.

Němci asi schválí prodloužení pomoci

Němečtí poslanci se připravují na páteční schvalování prodloužení programu pro Řecko. Podporují to všechny poslanecké kluby, ukázala dnešní jednání jednotlivých parlamentních frakcí. Návrh zřejmě bude mít velkou většinu i přes výhrady části konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, které pobouřila žádost Varufakise o odepsání dluhu.

Při zkušebním hlasování v klubu CDU/CSU vystoupilo 22 z 311 poslanců proti návrhu, pět se zdrželo. Velká většina konzervativců ale poslechla doporučení kancléřky a ministra financí Wolfganga Schäubleho, aby v zájmu zachování budoucnosti společné evropské měny pomoc Řecku prodloužila.

Syriza čelí kritice

Kvůli dohodě, která je řeckým tiskem v podstatě označována za totální řeckou kapitulaci, čelí stále rostoucí kritice levicová strana Syriza, která vládne v zemi spolu s Nezávislými Řeky. Na středečním zasedání poslaneckého klubu Syriza se ukázalo, že nejméně 30 ze 149 zákonodárců strany dohodu odmítá.

K hlasování parlamentu o dohodě již vyzvali řečtí komunisté; souhlasí s nimi i konzervativci a socialisté, kteří vládli do předčasných parlamentních voleb v lednu. Opoziční skupiny mají zájem na tom, aby se Syriza pod dohodu takto podepsala, protože fakticky pokračuje v dosavadní politice, přestože v předvolební kampani tvrdila, že s ní tvrdě skoncuje. Bývalé vládní strany by dohodu podpořily, aby ji neohrozily, zatímco komunisté by byli proti a mohli by považovat za svoje spojence vzbouřence z formace Syriza.

V Řecku stačí, když smlouvu s věřiteli ratifikuje jen vláda, což Syriza v dobách, kdy byla sama v opozici, opakovaně kritizovala. Vzhledem k odporu ve vlastních řadách se ale nyní jejímu vedení nechce riskovat. Podle médií si ovšem mnoho politiků napříč politickým spektrem myslí, že v tak závažné situaci by podporu parlamentu, byť formální, vláda měla vyžadovat. Mluvčí kabinetu Gavriil Sakellaridis řekl, že konečné rozhodnutí o tom, jakým způsobem bude dohoda přijata, padne v příštích dvou nebo třech dnech.