Rekapitalizace bank bude, cena zůstává otázkou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: European Union, 2011

Kapitálová přiměřenost evropských bank se navýší z osmi na devět procent. To je závěr dnešního summitu Evropské unie, cena za rekapitalizaci je zatím neznámá. Zasedání EU pro dnešek skončilo, jednání členů eurozóny bude pokračovat. Očekávají se jen neurčité závěry.

Banky by měly nové podmínky splnit do poloviny příštího roku, těch českých se ale nové limity podle premiéra Petra Nečase nedotknou. „Pro české banky to není problém, protože ta kapitálová přiměřenost se v průměru pohybuje u českých bank dokonce nad touto hranicí, někde na úrovni 13 procent,“ řekl.

Plán rekapitalizace počítá s tím, že banky se nejprve pokusí získat peníze na trhu. Pokud zde neuspějí, mohou se obrátit na svou vládu. Záchranný fond EFSF je až poslední instancí. Z jednání nevyplynulo, kolik bude rekapitalizace bank stát. Podle víkendových prohlášení evropských politiků se debatuje o částce 107 až 108 miliard eur, některé odhady ale hovoří i o jiných sumách. Mluvčí Evropské komise Olivier Bailly k tomu řekl, že určení konkrétní sumy nebylo cílem dnešního summitu. „Evropská rada tady není od toho, aby přicházela s detaily všech čísel o finančních technikáliích,“ prohlásil.

Účastníci jednání se shodli, že Unie potřebuje „skutečně koordinovaný“ plán záruk za dluhy evropských bank. Nezbytná jsou také opatření na obnovení důvěry ve finanční ústavy a zajištění střednědobého financování bank, které je ochrání před propadem ratingů. Ačkoli se jednání vyhnulo dohodnutí konkrétní sumy, která má bankám pomoci, ministerský předseda Velké Británie David Cameron vyjádřil spokojenost s jeho výsledky.

Samostatné jednání členů eurozóny, které nyní začíná, by mělo odpovědět na otázku, kolik procent řeckého dluhu bude odepsánu. Podle návrhu usnesení, ze kterého cituje agentura Reuters, se bude hovořit i o několikanásobném navýšení úvěrové kapacity Evropského fondu finanční stability.

Diplomatické zdroje agentury ale předpokládají, že ke konkrétní dohodě dnes nedojde. Řada dlouhých jednání totiž vyvolala osobní řevnivost mezi některými evropskými politiky. Podle zákulisních informací se francouzský prezident Nicolas Sarkozy na nedělním summitu tvrdě střetl s Cameronem, když na jeho doporučení ohledně řešení krize eurozóny reagoval slovy: „Už máme té vaší kritiky a rad dost. Tvrdíte, že nenávidíte euro, tak proč narušujete naše jednání.“ Britský premiér ke své kritice měnové unie připojil i narážku na Sarkozyho nevelký vzrůst. Tvrdil, že během jejich společné cesty do Libye měl u řečnického pultíku mikrofon francouzského prezidenta jen těsně nad pasem.

Podrážděně reagoval Sarkozy i na připomínky švédského premiéra Frederika Reinfeldta, když mu připomněl, že Švédsko by nejprve mělo splnit svou povinnost vyplývající z přístupové smlouvy k EU a přijmout společnou evropskou měnu.