Reverend Moon po sobě zanechal sektu a miliardové impérium

moonisté

moonisté Zdroj: ctk

Čas trvání náboženských sekt je často vázán na život jejich zakladatelů, po jejichž smrti pak hnutí upadá. To však zřejmě nebude případ Církve sjednocení, která je známější pod názvem moonisté.

Její zakladatel reverend Moon, který v pondělí v korejském Soulu zemřel ve věku 92 let, totiž po sobě zanechal nejen církev s údajně třemi miliony oveček, ale také úspěšně fungující multimiliardové obchodní impérium. Jestli se církev podaří udržet pohromadě, bude do velké míry záviset na tom, zda se nerozhádá Moonových deset potomků.

Církev za skoro šedesát let existence nahromadila slušné jmění. Ve Spojených státech, Jižní a dokonce i Severní Koreji vlastní hotely, lyžařské areály, sportovní kluby, univerzity a nemocnice. Budoucnost těchto firem vidí experti lépe než budoucnost hnutí samotného. Podle Tarka Ji-ila, profesora náboženství na Presbyteriánské univerzitě v Busanu, není církev ani tak náboženským hnutím jako spíše korporací tvořenou lidmi stejného vyznání. „Její budoucnost bude záviset na tom, do jaké míry se podaří potlačit spory uvnitř rodiny,“ míní Tark.

Při dotazu na velikost majetku zástupci církve obvykle mlží, odpovídají, že hnutí patří jmění „v řádu miliard“. Moonisté vlastní hotel New Yorker, perlu ve stylu art deco v centru Manhattanu, lyžařský rezort Yongpyong v Jižní Koreji, profesionální korejský fotbalový tým, školy a nemocnice. Církev dotuje univerzitu Bridgeport v americkém Connecticutu, v roce 1982 založila deník Washington Times a také ovládala zpravodajskou agenturu UPI. Působí dokonce i v totalitní KLDR, kde provozuje hotel Potonggang v hlavním městě Pchjongjangu a také automobilku Pyeonghwa.

Čtěte také:

Vatikán poslal před soud papežova sluhu

KLDR v pohybu: chystá se ekonomická revoluce?

Ještě za reverendova života bylo rozhodnuto, že po smrti zakladatele povedou církev dva z jeho synů. V čele náboženské části stane Hyung-jin Moon (33), který zdědil otcovo charizma. Vystudoval Harvard, kde mu přezdívali Sean, a hovoří lépe anglicky než korejsky. Krátce koketoval s buddhismem, ale pak se o to rozhodněji vrátil ke křesťanství, k němuž se moonisté hlásí. Obchodní větev náboženství Tongil Group má vést Hyung-jinův starší bratr, Kookjin Moon (42).

Zvnějšku se zdá chod impéria zajištěn, ale objevují se zvěsti o sporech v rodině. Jeden ze synů loni žaloval misionářskou skupinu své matky, že bez jeho svolení odeslala na účty svého spolku 22 milionů dolarů z účtu jeho firmy. Tento syn, známý jako Preston, je stále členem církve, ale ostatní na něj údajně tlačí, aby vystoupil. Smrt Moona může odhalit další podobné třenice.

Směs náboženství, filozofie a politiky

Sun Myung Moon založil církev v roce 1954 za korejské války, před kterou uprchl na jih země. Napsal, že ho Ježíš Kristus osobně vyzval k dokončení své práce. Moonismus spojuje prvky křesťanství, konfucianismu a tradičních korejských hodnot, zdůrazňuje cenu rodiny, ale také podporuje multietnické svazky. Moonisty proslavily hromadné svatby, při kterých se vzalo až dva tisíce párů najednou. Duchovní otec církve byl ale také často terčem kritiky, zejména pro svůj nepřátelský postoj vůči homosexuálům či židům nebo pro svoji podporu Richarda Nixona během aféry Watergate.