Řídil ropný byznys islamistů. V Sýrii ho prý zabilo americké komando

Islamisté

Islamisté Zdroj: CTK

Americké speciální jednotky zaútočily v noci na dnešek ve východní Sýrii a zabily vysoce postaveného velitele ozbrojenců z hnutí Islámský stát (IS) Abú Sajjáfa. Sajjáfovu ženu prý Američané zadrželi a převezli do svého vojenského zařízení v sousedním Iráku. Při operaci vojáci usmrtili rovněž asi deset dalších islamistických bojovníků.

Podle Bílého domu byl útok nařízen přímo prezidentem Barackem Obamou. Sajjáf údajně zastával v islamistickém hnutí velmi významné postavení, měl na starosti finanční operace i kontrolu obsazených ropných a plynových polí.

Americké komando proniklo do východní Sýrie vrtulníky. Jak uvedl americký ministr obrany Ash Carter, nikdo z vojáků nebyl zabit ani zraněn. Sajjáf, známý také jako Muhammad Šalabí, zemřel při přestřelce s příslušníky speciálních jednotek. „Operace je další významnou ranou pro ISIL,“ dodal Carter. ISIL je zkratkou pro Islámský stát v Iráku a Levantě, kterou islamisté dříve používali.

Šlo o vůbec první známou operaci amerických speciálních jednotek v Sýrii kromě loňského nezdařeného tajného pokusu zachránit západní rukojmí, které islamisté na severovýchodě Sýrie zadržovali, uvedla agentura Reuters.

Akce bez vědomí Sýrie

Podle mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost Bernadette Meehanové USA předem o akci neinformovaly syrskou vládu ani s ní útok nekoordinovaly. „Varovali jsme Asadův režim, aby nezasahoval do našich probíhajících akcí proti ISIL uvnitř Sýrie,“ uvedla Meehanová. Režim syrského prezidenta Bašára Asada podle ní není a nemůže být partnerem Američanů v boji proti ISIL.

Americké velení zároveň dnes oznámilo, že od pátečního rána provedli spojenci šest leteckých úderů v Sýrii a 15 v Iráku. Postup islamistů se kromě USA a jejich spojenců snaží zastavit též syrská a irácká armáda a kurdští bojovníci. Letecké údery jsou součástí operace nazvané Inherent Resolve (Bytostné odhodlání). V Iráku kromě USA zasahují i Austrálie, Belgie, Kanada, Dánsko, Francie, Nizozemsko a Británie. Na náletech v Sýrii by se kromě Američanů měly podílet i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.