Rijád zdaní prázdné pozemky, chce rozhýbat stavbu bytů a plnit rozpočet

Mrakodrap v Rijádu

Mrakodrap v Rijádu Zdroj: Wajahat Mahmood via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Saúdská Arábie uvalila daň na nezastavěné městské pozemky ve výši dvou a půl procenta jejich hodnoty, opatření vstoupí v platnost již příští měsíc. Jde o jeden z prvních nástrojů, kterými začne Rijád naplňovat svůj ambiciózní reformní plán s názvem Vize 2030. Ten má korigovat ekonomické problémy země, jíž netrápí jen prudce rostoucí deficit veřejných financí v důsledku propadu cen ropy, ale také nedostatek bytů. Stavební pozemky se totiž podle analytiků staly předmětem zájmu spekulantů.

Vláda Saúdské Arábie v rámci své nedávno oznámené ekonomické strategii plánuje nejen vymanit svou zemi ze závislosti na příjmech z ropy, ale také zvýšit do roku 2020 míru vlastnictví bydlení alespoň o pět procentních bodů. V současnosti dosahuje 47 procent a podle agentury Reuters si na stav trhu s nemovitostmi stěžují zejméně mladí Saúdové, pro něž je pořízení si nemovitosti často mimo jejich finanční možnosti.

Pomoci jim mají další plánované kroky vlády, mezi něž patří nabízení hypoték se státní garancí. Stovce tisíc rodin s nízkými příjmy úřady začnou od příštího roku poskytovat rovnou i nemovitost k užívání.

Další zdroj rozpočtových příjmů

Nyní brání masivnější výstavbě bytů, a tím pádem i jejich zlevnění, zejména spekulace s pozemky. Podle agenturou oslovených analytiků až polovina plochy významných městských aglomerací zůstává ležet ladem kvůli příslibu budoucího zhodnocení. Tuto praxi chce penalizovat uvedená dvou a půl procentní daň.

Její vyměření by navíc mělo v konečném důsledku pomoci nejen rozhýbat saúdskoarabský trh s nemovitostmi, ale přispět také ke stabilizaci státního rozpočtu.

Právě zavádění nových daní, včetně té z přidané hodnoty, má tvořit spolu s osekáním ostatních druhů státních dotací hlavní nástroj, jak se chce Rijád vypořádat s prudce rostoucím deficitem veřejných financí. Ten loni činil 98 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Už do pěti let by ale Saúdové chtěli hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.