Romney dráždí Čínu i Obamu - Tchaj-wanu by prodal nejmodernější F-16

Mitt Romney

Mitt Romney Zdroj: Profimedia.cz

Republikánský kandidát na post amerického prezidenta Mitt Romney v rámci své volební kampaně uvedl, že „obdivuje tchajwanskou demokratickou společnost“. Také naznačil, že kdyby se dostal do Bílého domu, zřejmě by narozdíl od Baracka Obamy neváhal s prodejem moderních stíhaček F-16 C/D Tchaj-wanu.

„Měli bychom koordinovat s Tchaj-wanem jejich vojenské požadavky a dodat jim adekvátní letadla a další potřebná vojenská zařízení,“ uvedl Romney počátkem měsíce na svých oficiálních webových stránkách. Podle pozorovatelů lze toto prohlášení interpretovat jako náznak toho, že v případě vítězství by jeho administrativa byla příznivěji nakloněna požadavku Tchajwanců týkajícího se nákupu letadel F-16C/D. Tchaj-wan již delší dobu zdůrazňuje, že modernější stíhačky potřebuje především na svoji obranu.

Barack Obama přitom loni v září v Kongresu oznámil, že Spojené státy nejnovější verzi stíhaček F 16 Tchaj-wanu nedodají. Místo toho se USA zavázaly, že za 5,85 miliardy dolarů provedou modernizaci strojů F 16 řady A/B, které má tchajwanská armáda již ve výzbroji. Hlavním důvodem tehdejšího rozhodnutí byly obavy americké administrativy z postoje Číny. Peking ze zásady s americkou vojenskou pomocí Tchaj-wanu nesouhlasí a i na tento kompromis reagovali čínští představitelé velice podrážděně.

Stíhačky F16, zdroj: Profimedia.czStíhačky F16, zdroj: Profimedia.cz | Profimedia.cz

Stíhačky F16, zdroj: Profimedia.cz

„Guvernér Romney je silně přesvědčen, že bychom měli tyto stíhačky Tchaj-wanu prodat, abychom potvrdili jejich schopnost bránit svoji demokracii,“ uvedl nedávno Alex Wong, Romneyho hlavní kampaňový poradce pro zahraniční a národní bezpečnost v rozhovoru pro tchajwanské noviny Liberty Times. Podle něj by to zvýšilo stabilitu v asijsko-pacifickém regionu a zároveň by to podpořilo některá pracovní místa v USA.

Čínská lidová republika považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a její „udržení“ v rámci jedné Číny vnímá jako čistě vnitropolitickou záležitost. V tomto duchu také v roce 2005 přijala zákon proti odtržení (tzv. Antisecession Law) legalizující použití vojenské síly v případě „nutnosti“. Spojené státy se však v rámci Zákona o vztazích k Tchaj-wanu schváleného Kongresem v roce 1979 (Taiwan Relations Act, TRA) zavázaly, že budou ostrovu dodávat zbraně na jeho obranu.

Nominačního sjezdu Republikánské strany, na němž se očekává oficiální jmenování Mitta Romneyho prezidentským kandidátem se účastní také delegace z Tchaj-wanu. Skupina vedená Johnem H. Chiangem, místopředsedou vládnoucí strany Kuomintang a složená se zástupců dalších uskupení odletěla do Tampy na Floridu, kde se zdrží až do čtvrtka.

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro