Rozpočtová krize v USA zažehnána, vláda má jistotu do října 2015

Kapitol, kde sídlí obě komory amerického parlamentu.

Kapitol, kde sídlí obě komory amerického parlamentu. Zdroj: CTK

Americký Kongres dosáhl dohody o financování vlády USA do roku října 2015. Bez dohody hrozilo, že vláda nebude mít od ledna příštího roku přístup hotovosti. Tím by se zopakovala situace z října, která paralyzovala americkou státní správu.

Dohoda ukončuje tři roky sporů o rozpočet mezi Senátem a Sněmovnou reprezentantů, které vyvrcholily říjnovým spuštěním automatických rozpočtových škrtů, které vedlo k dočasnému uzavření některých úřadu či vládou financovaných organizací.

Návrh podporuje většina republikánu ve Sněmovně reprezentantů. Konzervativní křídlo strany ale tvrdí, že dohoda je příliš mírná a neprosazuje dostatečné rozpočtové škrty. Její schválení tak bude záviset i na podpoře demokratů, kteří ovládají Senát.

Ty už o vyslovení souhlasu s návrhem požádal prezident Barack Obama, když dohodu označil za „první dobrý krok“ a vyzval Kongres, aby ji co nejrychleji schválil.

Pouze mírné úspory

Podle rozpočtové dohody v nacházejících dvou letech klesnou automatické rozpočtové škrty o 63 miliard dolarů, zároveň se o 23 miliard dolarů sníží rozpočtový schodek. Ten ale dosahuje 17 bilionů dolarů, jde tak spíše jen o kosmetické úspory.

Předseda rozpočtového výboru Sněmovny reprezentantů Paul Ryan dohodu přesto označil za začátek nové éry. „Myslím si, že tato dohoda je jasným vylepšením státu quo…Zajišťuje, že se nebudeme potácet od krize ke krizi,“ prohlásil. Bez dohody by totiž hrozily další rozpočtové krize v lednu a říjnu příštího roku.

Konzervativci dohodu odmítají

Dosaženým kompromisem nejsou zjevně nadšení ani republikáni, ani demokraté, obě strany si ale chválí, že je na stole plán přijatelný pro obě strany. „Příliš dlouho jsme kompromis považovali za sprosté slovo,“ komentovala dohodu Patty Murray, demokratická předsedky senátního rozpočtového výboru. „Jsem šťastný, že se vyhneme navýšení daní, zůstaneme v rozpočtovém limitu a navíc dosáhneme určitého snížení schodku,“ myslí si i senátor Rob Portman, který je členem širšího kongresového panelu pro rozpočtové otázky.

Kritika tak nadále zaznívá hlavně ze strany konzervativců. „Tento rozpočet je pokračováním nezodpovědné rozpočtové politiky demokratů, kteří utrácejí více, než vláda vybere, a zvyšují tak finanční zátěž běžných Američanů,“ prohlásil republikánský senátor Marco Rubio. Ten by se mohl stát soupeřem Ryana o podporu republikánů v prezidentských volbách v roce 2016.