Rusko i rebely pobouřila novela ukrajinského zákona o samosprávě

Separatisté v Donbasu

Separatisté v Donbasu Zdroj: CTK

Tvrdé kritice vystavil dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov úterní novelu ukrajinského zákona o samosprávě povstaleckých území, která podmiňuje nový správní režim konáním mimořádných místních voleb. Ukrajinský parlament tak pozměnil zářijovou právní normu, která v souladu s minskou mírovou dohodou zaručovala vzbouřencům značnou míru samosprávy.

Lavrov dnes v Moskvě prohlásil, že ještě v úterý naléhavě vyzval své kolegy v Berlíně a v Paříži, aby přiměli ukrajinskou stranu „splnit to, co podepsala“. Podle ruského ministra je novela zákona „alarmujícím porušením politické části minské dohody,“ která kromě příměří a výměny zajatců předpokládá i správní decentralizaci.

„Kyjev se snaží přepsat mírové dohody, hrubě je porušuje. Samosprávu podmiňuje osvobozením takzvaných okupovaných území a výměnou prakticky všech zvolených zástupců za bůhvíkoho,“ prohlásil Lavrov. „Je to pokus doslova obrátit dohody vzhůru nohama.“

Rebelové hrozí obnovením bojů

Hrozbou obnovení bojů v Donbasu dnes doprovodili svůj komentář ke krokům ukrajinského parlamentu vůdci východoukrajinských „lidových republik“. Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij ve společném prohlášení uvedli, že Kyjev sabotuje mírový proces. Prezident Petro Porošenko a ukrajinští poslanci novelou zákona o samosprávě „porušili zákon, který loni sami schválili,“ uvádí se v prohlášení.

„Závěr je jasný: Kyjev nestojí o mír. Vojenskou, politickou i morální porážku utrpěla Ukrajina už nejednou. Budiž, bude bita znovu, tolikrát, kolikrát to bude třeba pro konečné zničení ukrajinských válečníků,“ uvádí se v dokumentu.

V Rusku začaly hlavní oslavy prvního výročí anexe Krymu
V Rusku se dnes konají hlavní oslavy prvního výročí anexe Krymu, které připadají na den, kdy prezident Vladimir Putin podepsal smlouvu o začlenění poloostrova do Ruské federace. Na Krymu je státní svátek, manifestace a oslavné pochody se už konaly nebo se očekávají prakticky ve všech velkých ruských městech. Ty hlavní se uskuteční odpoledne v Moskvě, kde se čeká i účast hlavy státu.
Putin události kolem krymského záboru v nedávném televizním rozhovoru poměrně otevřeně popsal a přiznal i řadu faktů, které donedávna veřejně popíral. Referendu, v němž obyvatelé poloostrova údajně rozhodli o spojení s Ruskem, podle prezidenta předcházela invazní operace ruské námořní pěchoty a vojenské rozvědky. Moskva prý byla připravena během operace mobilizovat i své jaderné prostředky.
Oslavy, do nichž se podle kritických článků opozičního tisku povinně zapojila školní mládež, má už za sebou ruský Dálný východ. Manifestovalo se i v Novosibirsku, na Urale a v Povolží.