Rusko možná zmírní zákaz dovozu potravin z některých zemí EU

Potraviny v Moskvě

Potraviny v Moskvě Zdroj: CTK

Ruské ministerstvo zemědělství uvažuje o zmírnění zákazu na dovoz potravin z několika zemí Evropské unie. Uvedl to ministr Nikolaj Fjodorov. Zmírnění embarga by se podle něj mohlo nejdříve týkat Řecka, Maďarska a Kypru.

„Aktivně zkoumáme, jaké civilizované možnosti existují na jejich návrhy,“ prohlásil ministr s odkazem na země, které požádaly o zrušení embarga. „Pokud jim pomůžeme, nechtěli bychom jim dělat problémy v jejich vztazích s Bruselem,“ dodal.

Rusko zákaz dovozu potravin zavedlo loni v srpnu v reakci na sankce, které Spojené státy a Evropská unie na Moskvu uvalily kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Embargo se vztahuje na dovoz západního masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Zakázané zboží z dekretu premiéra Medveděva
Seznam zemědělských produktů, surovin a potravin, jejichž zemí původu jsou Spojené státy americké, země Evropské unie, Kanada, Austrálie a Norské království a jejichž dovoz do Ruské federace byl v srpnu 2014 zakázán:
- Maso velkého rohatého skotu, čerstvé nebo chlazené
- Maso velkého rohatého skotu mražené
- Vepřové maso čerstvé, chlazené nebo mražené
- Maso a masné produkty z domácí drůbeže, čerstvé, chlazené nebo mražené
- Maso solené, v nálevu, sušené nebo uzené
- Ryby a raci, měkkýši a další vodní bezobratlí
- Mléko a mléčná produkce
- Zelenina, jedlé okopaniny a hlízovité plody
- Ovoce a ořechy
- Salámy a podobné produkty z masa, masných výrobků nebo krve, hotové potraviny vyrobené na jejich základě
- Mléčné produkty a potraviny vyrobené na základě rostlinných tuků

Embargo se podepisuje na ruské inflaci

Mnoha evropským výrobcům potravin ruské protiopatření zkomplikovalo přístup na rozsáhlý ruský trh. Embargo spolu se slabším rublem přitom pomohlo v únoru zvýšit inflaci v Rusku na téměř třináctileté maximum 16,7 procenta.

Maďaři i Řekové se sankcemi nesouhlasí

Maďarsko a Řecko patří v EU k zemím, které se nejhlasitěji stavějí proti systému nynějších sankcí. Ruský prezident Vladimir Putin byl v únoru v Maďarsku na oficiální návštěvě. Maďarský premiér Viktor Orbán při té příležitosti prohlásil, že s Ruskem je třeba spolupracovat, ne ho izolovat.

Kypr na konci února v rámci bilaterálního plánu spolupráce ve vojenské oblasti či v boji proti terorismu dal Rusku svolení kotvit s válečnými loděmi v jeho přístavech. Ruská letadla zase mohou využívat kyperská letiště k „humanitárním akcím“.

Ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev začátkem března řekl, že Moskva hledá možnosti, jak ve shodě s pravidly Světové obchodní organizace (WTO) zmírnit embargo pro Maďarsko a Řecko.