Rusko prý nesestřelilo ukrajinské bitevníky, jde o fantastické pohádky

Suchoj Su-25 (ilustrační foto)

Suchoj Su-25 (ilustrační foto) Zdroj: Alex Beltyukov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Moskva se dnes důrazně ohradila proti obviněním, že ve středu sestřelila raketou dva ukrajinské bitevní letouny operující na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany označilo podobná obvinění za "fantastické pohádky". Zopakovalo navíc kritiku amerického Pentagonu za jeho tvrzení o podílu ruské armády na tragické nehodě malajsijského letadla z minulého týdne.

Dva letouny Su-25 byly podle ukrajinských zdrojů ve středu sestřeleny ve výšce 5200 metrů nad Doněckou oblastí a podle předběžných zjištění je zasáhly rakety odpálené z ruského území. Piloti obou strojů se pravděpodobně katapultovali a hledají je armádní záchranáři. K zásahu došlo nedaleko od místa, kde se minulý čtvrtek zřítil malajsijský boeing.

Ruské ministerstvo obrany označilo ukrajinská obvinění za pokus odpoutat pozornost od možného podílu Ukrajiny na zkáze malajsijského letadla. Tvrzení Kyjeva je prý možné zařadit do „knihy armádních aforismů“.

Velení ruské armády dnes zároveň obvinilo americké ministerstvo obrany, že dosud nepředložilo žádné věcné důkazy o údajné vině ukrajinských separatistů za pád malajsijského boeingu. „Odvolávají se na družicové snímky. Kde jsou? Není vyloučeno, že důkazy teprve, s prominutím, dodělávají,“ citoval dnes moskevský rozhlas náměstka ministra obrany Anatolije Antonova.

Sestřelená letadla
První letoun byl podle ukrajinských médií sestřelen v lokalitě Saur Mohila, která leží asi 40 kilometrů jižně od obce Hrabove, kam minulý týden ve čtvrtek dopadly trosky malajsijského letounu. Stroj prý letěl směrem na Luhansk.
O pádu druhého letadla nejsou známy bližší podrobnosti. Povstalci uvedli, že letadlo bylo zásahem rakety poškozeno a odletělo severním směrem. Armáda později potvrdila jeho ztrátu. V obou případech šlo podle armádních zdrojů o bitevní letouny Su-25.

Povstalci přiznali, že měli protiletadlový systém

Jeden z velitelů proruských separatistů na východě Ukrajiny přiznal, že rebelové disponovali protiletadlovým systémem Buk (v kódu NATO SA-11). Tímto systémem rebelové pravděpodobně před šesti dny sestřelili malajsijský boeing; v jeho troskách zahynulo všech 298 osob, které byly na palubě.

Velitel povstaleckého praporu Vostok Alexandr Chodakovskij v rozhovoru s agenturou Reuters také připustil, že systém Buk mohl být z Ruska, kam mohl být zase odeslán zpět ve snaze zastřít stopy. Sestřelení civilního letounu však podle velitele mohl úmyslně vyprovokovat Kyjev.

Protiletadlový systém Buk dokáže sestřelit cíle přes 20 km vysoko
Mobilní protiletadlový systém 9K37 Buk (Severoatlantická aliance používá označení SA-11 Gadfly, neboli Ovád) zařadila sovětská armáda do výzbroje v roce 1979, později prošel dalším vývojem a vylepšením. Navázal na starší komplet 2K12 Kub, přezdívaný kvůli typickému vypouštěcímu zařízení s trojicí raket a své účinnosti „tři prsty smrti“.
Celý protiletadlový systém se skládá z několika pásových vozidel - velitelského vozu, vozidla vybaveného radiolokátorem a dvou druhů mobilních odpalovacích zařízení (jedno má vedle čtveřice raket i radar, druhé nikoli). Pásové mobilní odpalovací zařízení vybavené radarem přitom dokáže fungovat i nezávisle.
Každý odpalovací komplet je vybaven čtveřicí raket s poloaktivním radarovým řízením, které jsou dlouhé zhruba 5,5 metru a váží přibližně 700 kilogramů (70 kg má bojová hlavice). Dosahují čtyřnásobku rychlosti zvuku a jejich dolet a dostup se liší podle verze. Nejmodernější střely dokážou zasáhnout cíl vzdálený až 50 kilometrů a letící 25 kilometrů vysoko.
Systém Buk je dnes ve výzbroji řady států v postsovětském prostoru, nejmodernějšími verzemi disponuje ruská armáda, pro kterou se stále vyvíjí. Disponují jím ale také ukrajinské ozbrojené síly.
Z dalších uživatelů je možné jmenovat Sýrii, Venezuelu nebo Finsko, kam se systém dostal v rámci deblokace ruského dluhu. Koncem 80. let plánovala jeho pořízení i československá armáda, po politických změnách z toho ale sešlo.

Zahraniční tisk: Zkáza letu MH17 posouvá ukrajinský konflikt do nové fáze