Ruský trh válcuje levná vodka. Tradiční značky ztrácejí

Vodka je v Rusku tradiční nápoj

Vodka je v Rusku tradiční nápoj Zdroj: CC BY 2.0: Anthony Knuppel via Flickr

Recese a vysoká inflace přepisují poměry na ruském trhu s vodkou. Během letošního prvního pololetí se novým lídrem trhu stala skupina Status Group, která vznikla teprve před rokem a půl. Vsadila na prodej nejlevnější vodky. K úspěchu jí pomohla do velké míry vláda, která letos v únoru snížila minimální cenu půllitrové lahve tradičního ruského nápoje z 220 na 185 rublů.

Status Group vzápětí přišla s vodkou Chlebová země, kterou prodává přesně za minimální cenu. Prodaný objem celé skupiny od té doby vystřelil na dvojnásobek. Další levnou značkou z produkce skupiny je Dobrý medvěd. Status Group má nyní na ruském trhu podíl 13,1 procenta, uvádí zpráva konzultantské společnosti Nielsen. Před rokem to bylo 7,8 procenta.

Nový trend na trhu, kdy Rusové volí stále častěji nejlevnější výrobky, nestihli zachytit ještě nedávní dominantní výrobci Sinergija a Roust. Jejich tržní podíl klesl během roku z více než 11 na 10 procent.

Zástupci Status Group pro ruskou agenturu RBK uvedli, že teď se firma politikou nízkých cen soustředí na získání co největšího podílu na trhu. Až později hodlá zvednout marže.

Spotřeba samohonky roste

V dobývání trhu by mohla společnosti dál pomáhat vláda. Ta v předchozích letech začala bojovat proti alkoholismu Rusů právě zvyšováním cen vodky v obchodech. Jenže loni se minimální cena vyšplhala z 89 rublů za půllitrovou lahev na 220 rublů. Kombinace růstu ceny, ekonomické krize a dvouciferné inflace způsobila, že konzumace podomácku nelegálně vyrobené vodky loni vzrostla o 65 procent.

Oficiální trh s vodkou naopak klesl o 22 procent. Jen v prosinci se snížil prodej legálně vyrobené vodky meziročně o 47 procent. Už loni premiér Dmitrij Medveděv přikázal ministerstvu financí, aby srazilo nebo alespoň zastavilo plánovaný růst spotřební daně z lihovin.

Letos vláda na rozmáhající se černý trh zareagovala snížením minimální ceny vodky. Není vyloučeno, že kdyby se nelegální spotřebu nepodařilo omezit, přistoupí vláda k dalšímu zlevnění.