Saúdská Arábie intervenuje v Jemenu, Írán operaci odsoudil

Saúdskoarabská armáda

Saúdskoarabská armáda Zdroj: wikipedia.org

Lidé prohlédávají trosky v hlavním městě Jemenu Saná po leteckých útocích saúdskoarabské armády.
Lidé prohlédávají trosky v hlavním městě Jemenu Saná po leteckých útocích saúdskoarabské armády.
Lidé prohlédávají trosky v hlavním městě Jemenu Saná po leteckých útocích saúdskoarabské armády.
Lidé prohlédávají trosky v hlavním městě Jemenu Saná po leteckých útocích saúdskoarabské armády.
Tanky bojovníků loajálních jemenskému prezidentovi Mansúru Hádímu.
8
Fotogalerie
Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili v noci na dnešek vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Nálety saúdskoarabských letadel si vyžádaly oběti mezi civilisty. V metropoli Saná zahynulo při jednom z útoků 13 lidí, včetně žen a dětí. Jednotkám loajálním prezidentu Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu se podařilo dobýt letiště v jihojemenském Adenu, které bylo dosud v rukou rebelů. Egypt oznámil, že je ochoten vyslat do Jemenu pozemní síly.

Údery odsoudil šíitský Írán. Země podle některých pozorovatelů poskytuje rebelům peníze a výcvik. Chce tak prý dostat Jemen pod svou kontrolu. Teherán to popírá. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf uvedl, že údery povedou jen k dalšímu krveprolití. „Uděláme vše pro to, abychom situaci v Jemenu dostali pod kontrolu,“ řekl.

Hluboké znepokojení nad „očividnou agresí“ v Jemenu vyjádřila Sýrie, jejíž vláda je spojencem Íránu. Za „nespravedlivou agresi“ údery v Jemenu označilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které má podporu Teheránu. Liga arabských států (LAS) naopak vyjádřila operaci podporu.

Nálety se podle agentury Reuters uskutečnily v oblasti Saná a v blízkosti hranice se Saúdskou Arábií. Údery vedli spojenci proti raketové základně kontrolované povstalci či proti hlavnímu letišti v Saná, tvrdí místní. Boje mezi rebely a silami věrnými Hádímu probíhaly na severním předměstí Adenu a v oblasti Húta.

Putin vybídl k okamžitému zastavení palby v Jemenu
Ruský prezident Vladimir Putin vybídl k „okamžitému zastavení vojenských aktivit“ v Jemenu. Šéf Kremlu to prohlásil během telefonátu s íránským prezidentem Hasanem Rúháním. Saúdská Arábie zahájila společně se spojenci v noci na dnešek v Jemenu vojenskou operaci proti postupujícím šíitským povstalcům, podporovaných podle některých názorů Íránem.
Šíitské milice podporované Íránem ovládají velké části Jemenu. Teherán, který podle některých pozorovatelů poskytuje šíitským povstalcům peníze a výcvik, dnešní letecké údery spojenců v Jemenu odsoudil.
Kreml dnes podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Putin a Rúhání hovořili také o jednáních šesti velmoci o íránském jaderném programu. Oba politici doufají v úspěšný závěr nadcházejících rozhovorů ve švýcarském Lausanne.

Až 150 tisíc vojáků a stovka letounů

Saúdská Arábie vyslala do akce 150 tisíc vojáků a 100 bojových letounů, uvedla Al-Arabíja; Rijád to ale nepotvrdil. Účelem operace, za kterou stojí koalice asi deseti států, je podle saúdskoarabského velvyslance v USA „hájit legitimní vládu“. Vedle Saúdské Arábie se akce účastní Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. Pákistán zvažuje žádost Rijádu o poskytnutí vojáků. Turecko oznámilo, že tažení pod vedením Saúdské Arábie podporuje.

Úřad egyptského prezidenta uvedl, že operací na podporu jemenského prezidenta se účastní egyptské letectvo a námořnictvo. Káhira je v případě nutnosti ochotna vyslat i vzdušné síly, prohlásil šéf egyptské diplomacie.

Saúdská Arábie a Egypt stanou podle nepotvrzených zpráv v čele pozemní operace v Jemenu. Na jemenské území prý spojenci vstoupí po zemi ze Saúdské Arábie a po moři z Rudého a z Arabského moře. Zapojeny prý budou i jiné státy, napsala agentura AP.

Podle Reuters vplula čtveřice egyptských vojenských lodí do Suezského průplavu a zamířila k pobřeží Jemenu, který prý uzavřel velké mořské přístavy.

USA poskytují logistickou a zpravodajskou podporu

Americký ministr zahraničí John Kerry telefonoval svým protějškům v Saúdské Arábii i v dalších státech, které se v Jemenu rozhodly zasáhnout. Jejich počínání ocenil. Bílý dům uvedl, že USA poskytují Rijádu logistickou a zpravodajskou podporu, ale přímo se do akce nezapojí.

Hádí v úterý v souvislosti s vyostřující se situací v zemi požádal Radu bezpečnosti OSN o okamžitou vojenskou pomoc. Prezident našel v únoru útočiště v Adenu poté, co rebelové ovládli Saná a krátce jej drželi v domácím vězení. Právě obavy z možného útoku povstalců na Aden byly jedním z důvodů pro rychlé zahájení akce. Ta je podle Rijádu odpovědí na Hádího žádost a je v souladu s pravidly OSN a Ligy arabských států.

Panují obavy, že Saúdská Arábie by mohla být zatažena do jemenského konfliktu, který se prudce zhoršuje. Kromě rebelů totiž bojují proti zbytkům vojska věrného Hádímu i jednotky oddané bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Obavy z vyostření situace v regionu dnes vyjádřila Evropská unie. Mezinárodní měnový fond mezitím odložil na neurčito další revizi svého úvěrového programu pro Jemen.

Saúdská Arábie prý nyní neplánuje pozemní operaci v Jemenu
Saúdská Arábie bezprostředně neplánuje zahájit pozemní ofenzivu v Jemenu. Její jednotky jsou na ni ale v případě potřeby připraveny, uvedl dnes mluvčí místní armády. Rijád prý rovněž až do skončení vojenské operace v Jemenu neumožní doručení jakýchkoli zásob šíitským povstalcům.
Nálety, které Rijád od dnešní noci uskutečnil na pozice jemenských rebelů, označil mluvčí saúdskoarabské armády za úspěšné. Budou prý pokračovat, dokud nebude dosaženo cílů, které si koalice arabských států vytkla. O jaké cíle se konkrétně jedná, mluvčí neuvedl.
Šíitští rebelové údajně podporovaní Íránem ovládají velké části severního a středního Jemenu. V posledních dnech začali postupovat jižním směrem ve snaze ovládnout přístavní město Aden, v němž se ukrýval i prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí. Ten dnes dorazil do Rijádu.