Sedmadvacítka hledá v Bratislavě léky na své neduhy

summit EU v Bratislavě

summit EU v Bratislavě Zdroj: ctk

Bratislavský summit je pouhé neformální setkání, nebude se o ničem hlasovat. Jednat se má o aktuálním dění v unii a lídři se pokusí nastínit, kam by měla EU po odchodu Británie směřovat. Vrcholná schůzka se poprvé uskuteční bez britské premiérky Theresy Mayové.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odjíždí do slovenské metropole s jasným zadáním: Evropská unie by se měla společně postarat o bezpečnost svých občanů, soustředit by se měla na stírání rozdílů mezi Východem a Západem. Je nutné posílit unijní zahraniční politiku a opřít ji o společnou obrannou politiku.

Důležitým bodem je konvergence, zejména v zemích V4 panují obavy, že po odchodu Británie z EU se objeví snaha omezit čerpání peněz z evropských fondů. Podle českého premiéra by to byla cesta špatným směrem. „Kohezní politika do značné míry drží EU pohromadě, reálně pomáhá sbližovat životní úroveň v jednotlivých státech unie,“ míní Sobotka.

K vytvoření společné evropské obrany, která by doplňovala Severoatlantickou alianci, a funkce plnohodnotného ministra zahraničí vyzval evropskou sedmadvacítku i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Hlavní prioritou v oblasti bezpečnosti má být ostraha vnější hranice, státy by měly spolupracovat také na výzkumu a inovacích v oblasti obrany.

Evropská komise do konce roku navrhne vytvoření Fondu evropské obrany. V projevu, který Juncker přednesl dva dny před konáním summitu, také vyzval nynější slovenské předsednictví EU, aby pomohlo překonat rozdíly mezi těmi, kdo jsou zdrženliví vůči integraci uprchlíků, a těmi, kdo si myslí, že spravedlivý podíl všech na přerozdělování běženců je zásadní.
Připustil ale, že solidarita se nedá přikázat.

Šéf EK oznámil i další iniciativy. Navýšit by se podle něj mohl například investiční plán Evropské unie, a to na 620 miliard eur, zhruba 16,7 bilionu korun, do roku 2022. Do roku 2020 se předpokládají investice v objemu 500 miliard eur, tedy 13,5 bilionu korun.

Některé záměry Evropské komise
• Zřízení společného velitelství, propojení evropských vojenských zdrojů
• Navýšení peněz v Evropském fondu strategických investic
• Podpora investic v klíčových zemích Afriky a Blízkého východu ve výši 44 miliard eur, asi 1,9 bilionu korun
• Zřízení „evropských sborů solidarity“. Mladí lidé z celé EU budou v jejich rámci moci nabídnout své síly a pomoc v krizích, jako je migrace či nedávné zemětřesení v Itálii