Separatisté vyhrožují, že k volbám v Donbasu pustí jen své stoupence

Volby v Doněcku

Volby v Doněcku Zdroj: CTK

Vedení takzvaných lidových republik na východě Ukrajiny dnes ohlásilo první pokus o vlastní interpretaci minských dohod, které mají zajistit příměří v Donbasu a regulovat správní uspořádání povstaleckých zón. Podle představ proruských radikálů by k budoucím místním volbám na východě země měli být připuštěni jen stoupenci separatistů.

Zmocněnci „lidových republik“ na jednání v Minsku Vladislav Dějněgo a Denis Pušilin dnes vydali společné prohlášení, které požaduje „respektování zvláštností zákonů Doněcké a Luhanské lidové republiky“ v budoucím ukrajinském zákoně o komunálních volbách v Donbasu.

„K volbám nebudou připuštěny politické síly, které se zapojily do agrese, nebo které se vyslovily pro agresi proti Doněcké a Luhanské lidové republice,“ uvádí se v prohlášení.

Minské memorandum nařizuje, aby obě znepřátelené strany zahájily dialog o provedení místních voleb v souladu s ukrajinskými zákony a rovněž dialog o budoucím správním režimu povstaleckých regionů. Dialog o volbách má začít bezprostředně po stažení bojové techniky z linie fronty.

Otázky místních voleb mají být posuzovány a dohodnuty s představiteli jednotlivých regionů Doněcké a Luhanské oblasti v rámci třístranné kontaktní skupiny.

Dohody z Minska jsou podle radikálů mrtvé
Radikálové na obou stranách donbaské fronty považují čtvrteční minská ujednání zaštítěná evropskými státníky za neživotná a předvídají jim brzký konec. Vyplývá to z informací ukrajinských a ruských médií, která se odvolávají na mínění velkoruských šovinistů v Doněcku a Moskvě i ultrapravicových dobrovolníků na ukrajinské straně fronty.
Vůdce doněckých separatistů Andrej Purgin je přesvědčen, že řada bodů dojednaných v Minsku bude znovu otevřena, protože text povstalce neuspokojuje. „Minské memorandum neexistuje, je to list papíru. Postupovat se má po etapách. Když bude jeden bod splněn, přejdeme k druhému. Až dojdeme k bodům, které se nám nelíbí, zahájíme nová jednání,“ řekl Purgin v Doněcku.
Podle ruského monarchisty Igora Strelkova bude výsledkem minských dohod s 90procentní pravděpodobností krach dalšího příměří. „Nebude-li zničena kyjevská vládní junta, žádné mírové urovnání nebude. Válka půjde svou přirozenou cestou stejně, jako po prvním minském příměří,“ připomněl ideový vůdce doněckých radikálů zářijové zastavení palby, které mír Donbasu nepřineslo. Na Ukrajině se podle Strelkova připravuje velká válka s Ruskem, kterou západní státy povedou do posledního Ukrajince.
Za ztrátu času označil minská jednání moskevský konzervativní politolog Valerij Korovin. „Naivní německá kancléřka Merkelová a romantický francouzský prezident Hollande si myslí, že mohou jednáním zastavit dodávky amerických zbraní do Evropy, které definitivně zlikvidují evropskou stabilitu. Americký prezident Obama dobře ví, že rozhovory v Minsku byly zbytečné, proto tam nebyl,“ napsal Korovin v článku pro agenturu Novorossija.
Ujednání z Minska odmítá i vůdce ukrajinských ultranacionalistů Dmytro Jaroš, jehož jednotky se v bojích proti separatistům výrazně angažují. Dohody s proruskými teroristy podle něj nemají žádnou právní sílu a odporují ukrajinské ústavě. „Přijde-li rozkaz ke stažení těžké techniky a k zastavení palby, vyhrazuje si DUK právo pokračovat v aktivních bojových akcích až do úplného osvobození ukrajinských regionů od ruské okupace,“ uvedl Jaroš. Minské memorandum navíc podle něj nařizuje rozpuštění nezákonných skupin, což prý pro Jarošův Dobrovolnický ukrajinský sbor (DUK) neplatí. „Jakékoli pokusy odzbrojit ukrajinské vlastence povedou k destabilizaci situace uvnitř státu a půjdou na ruku Putinovi a agresorům z Ruska. Bojovníci dobrovolnických útvarů jsou schopni bránit své právo na obranu státu jakýmkoli způsobem a všemi prostředky,“ varoval Jaroš.

Putinův triumf, evropský debakl

Německá média: Vítězem summitu v Minsku je Putin, ne Merkelová