Severní a Jižní Korea po 31 měsících jednaly na jaderné téma

Kim Čong-il, Severní Korea

Kim Čong-il, Severní Korea Zdroj: reuters

Zástupci Severní a Jižní Koreje se dnes na indonéském ostrově Bali poprvé od prosince 2008 sešli k jednáním o jaderném programu KLDR. Setkání, které se uskutečnilo na okraj bezpečnostního fóra Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), znamená šanci na obnovu šestistranných rozhovorů o denuklearizaci Korejského poloostrova.

„Byla to velmi konstruktivní a užitečná diskuse,“ řekl jihokorejský představitel Wi Song-lak o svém dnešním jednání se severokorejským činitelem Ri Jong-hoem. Severokorejec prohlásil, že se obě Koreje shodly na potřebě obnovy mezinárodního dialogu. „Dohodli jsme se, že budeme usilovat o co nejrychlejší obnovu šestistranných rozhovorů,“ podotkl Ri.

Agentura AP nicméně uvedla, že Pchjongjang v posledních měsících naznačoval ochotu vrátit se k jednacímu stolu. Pokud by tak učinil, dostalo by se zbídačelému severokorejskému komunistickému státu mimo jiné tolik nutné humanitární pomoci.

Podle Spojených států a Jižní Koreje ale musí izolovaný severokorejský režim před začátkem jakýchkoli jednání projevit ochotu plnit odzbrojovací závazky. Soul navíc žádá od Pchjongjangu omluvu za dva smrtelné incidenty, z nichž Severní Koreu viní. Prvním je loňské březnové potopení jihokorejské korvety, které nepřežilo 46 námořníků a které má podle mezinárodního vyšetřovacího týmu na svědomí severokorejské torpédo, druhým pak listopadový dělostřelecký útok KLDR na jihokorejský ostrůvek Jonpchjong, jenž usmrtil dva vojáky a dva civilní obyvatele.

V prosinci 2008 ztroskotaly šestistranné rozhovory o jaderném programu Pchjongjangu, jichž se kromě obou Korejí účastnily také USA, Čína, Rusko a Japonsko. KLDR od dialogu odstoupila na protest proti sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo kvůli jejím atomovým a raketovým testům. Severní a Jižní Korea zůstávají od korejské války v letech 1950 až 1953 de facto ve válečném stavu, protože konflikt skončil pouze příměřím, nikoli podpisem mírové dohody.