Skotsko nesmí vyhlásit referendum o nezávislosti bez souhlasu Londýna, rozhodl soud

Plán skotské premiérky Nicoly Sturgeonové na nové referendum o nezávislosti narazil na další překážku

Plán skotské premiérky Nicoly Sturgeonové na nové referendum o nezávislosti narazil na další překážku Zdroj: Reuters

Skotsko nemá právo vyhlásit nové referendum o odtržení od Spojeného Království bez souhlasu vlády v Londýně, rozhodl britský nejvyšší soud. Skotští nacionalisté plebiscit plánovali na příští rok.

„Skotský parlament nemá pravomoc přijmout zákon o referendu o nezávislosti Skotska,“ uvedl předseda britského nejvyššího soudu Robert Reed. Plebiscit by podle něj byl záležitostí, která se týká celého Spojeného království, a tudíž přesahuje pravomoci skotského parlamentu. Rozhodnutí bylo přijato jednomyslně.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v reakci uvedla, že verdikt soudu sice respektuje, zároveň ale podle ní vyvrací časté tvrzení, že Spojené Království je dobrovolným svazkem v něm sdružených zemí. „V demokracii náš hlas nemůže a nesmí být umlčen,“ dodala.

V roce 2014 Skotové poměrem 55 ku 45 procentům odmítli odchod z více než 300 let staré unie s Anglií. Podle zastánců skotské nezávislosti ale pozdější vystoupení Británie z Evropské unie změnilo situaci natolik, že je nutné uspořádat nové referendum.

Sturgeonová chce nové referendum uspořádat 19. října 2023. Musí ale podle ní být zákonné a mezinárodně uznané. Britská vláda souhlas s opakovaným referendem odmítá dát a tvrdí, že Skotové už v roce 2014 měli příležitost vyjádřit se k samostatnosti a odmítli ji. Hlasování o nezávislosti by se podle Westminsteru mělo uskutečnit jednou za generaci.

Příznivci nezávislosti Skotska chystají demonstrace v Edinburghu i dalších městech.