Slováci bojují o minimální mzdu

Slovensko, Brezno

Slovensko, Brezno Zdroj: Anna Vackova

Odboráři na Slovensku chtějí prosadit zvýšení minimální mzdy z 352 eur na 496. „Chceme dosáhnout úrovně 60 procent průměrné mzdy,“ vysvětluje způsob výpočtu nárůstu šéf Konfederace odborových svazů Jozef Kollár. Minimální mzda přitom podle analýzy INESS ovlivňuje výplaty více než sta tisíc lidí.

Zaměstnavatelé nad takovými návrhy pouze kroutí hlavou. „Vzhledem k současné ekonomické situaci je tak prudké zvyšování v rovině sci-fi,“ argumentuje mluvčí Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení Miriam Špániková. Varuje, že při opatření by mělo za následek propouštění mezi nízkopříjmovými pracovníky.

O vážném ohrožení zaměstnanosti hovoří i odborníci. „Pokud firma se stovkou šiček či montážních pracovníků hospodaří s dvou- až tříprocentní marží, skokové navýšení mzdových nákladů o 40 procent přivede firmu do bankrotu rychleji než každoroční snaha vlády zvyšovat daňovo-odvodové zatížení podnikatelů,“ reaguje analytik INESS Ján Dinga.

Za růstem mzdy je totiž vždy třeba vidět nejen výslednou sumu u pracovníka na účtu v den výplaty, ale i zvýšené náklady zaměstnavatele na zdravotní a sociální odvody. Navrhovaný nárůst 144 eur by tak firmu v konečném důsledku stál 200 eur. Právě kvůli tomuto výraznému dopadu se k opatření zdráhá zatím přikročit i středolevá vláda Roberta Fica. „Minimální mzdu budeme chránit a budeme přistupovat k jejímu zvyšování,“ reagoval premiér s tím, že je však také potřeba brát v úvahu i zájmy podniků.

Úskalí skokového zvýšení minimální mzdy připouští i rezort práce. „Mohlo by to způsobit problémy se zaměstnáváním lidí,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Michal Stuška s ohledem na současnou hospodářskou situaci. Připustil však snahu rezortu o co nejvyšší růst této sumy. „Věříme, že pozitivní ekonomický vývoj umožní co nejrazantnější zvýšení minimální mzdy už v tomto roce,” dodal.