Slováci mučili vězně z Guantánama, tvrdí arabská televize

Ilustrační foto (Slovenská policie)

Ilustrační foto (Slovenská policie) Zdroj: Kevin.B, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Slovenská policie prý mučila bývalého vězně z americké základny Guantánamo, kterého Slovensko přijalo loni. Tvrdí to arabská televize Al-Džazíra, která odvysílala nahrávku o zásahu členů slovenské policejní jednotky vybavených samopaly proti Tunisanovi Hašámovi bin Alímu bin Amrovi Slitímu. Slovenská policie násilí vůči muži popřela, incident vyšetří inspekce slovenského ministerstva vnitra.

„Slovenská policie zadržela Slitiho, napadlo ho, bila a mučila poté, co vtrhla do jeho domova bez udání důvodu,“ uvedla Al-Džazíra podle slovenského týdeníku Plus 7 dní, který na případ upozornil. Týdeník uvedl Tunisanovo jméno v anglickém přepisu, tedy Hasham Bin Ali Bin Amor Sliti.

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar v reakci uvedl, že při policejní akci k žádnému násilí nedošlo a že policisté ani nepoužili donucovací prostředky. „Odmítám jakékoliv informace o mučení. Muž odmítal komunikovat a bylo tam podezření, zda s ním není něco v nepořádku,“ citoval Gašpara portál Aktuality.sk. Bývalý vězeň z Guantánama podal stížnost a trestní oznámení proti postupu policie, podnět má prověřit inspekce ministerstva vnitra.

Bezpečnostní analytik Juraj Zábojník kritizoval slovenskou policii, že nezabránila zveřejnění nahrávky. Ze záběrů podle něj vyplývá, že natáčení zásahu z protilehlé budovy neznámým mužem si jeden ze slovenských policistů všiml. „Když je video odvysíláno v těchto televizích, tak s cílem ohrozit Slovensko. Hovořit o tom, že naše země je bezpečná, by bylo skutečně velmi naivní,“ tvrdil.

Bez rizika

Tunisan Slití v minulosti prý působil v teroristické síti. V Belgii i ve vlasti byl podle týdeníku odsouzen za účast v teroristické skupině.

Slovensko v minulosti přijalo z Guantánama celkem osm propuštěných vězňů, první z nich v roce 2010. Slovenské ministerstvo vnitra loni v listopadu po převzetí dvou bývalých vězňů, mezi nimiž byl i Slití, tvrdilo, že propuštění nepředstavují bezpečnostní riziko, protože prý nikdy nebyli obviněni z terorismu.