Slováci utíkají do daňových rájů. Firmy si doma stěžují na vysoké daně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Alex Proimos

Za tři měsíce roku 2014 přesídlil do daňových rájů téměř stejný počet slovenských firem jako za celý loňský rok. V prvním čtvrtletí odjelo alespoň papírově podnikat do zemí s nízkými nebo nulovými daněmi 185 slovenských firem. Za celý rok 2013 to bylo 208 firem. Důvodem přesunů jsou vysoké daně a rostoucí administrativní zátěž na Slovensku.

„Porovnáváme-li výsledky s loňským rokem, jde o velký nárůst. Rok 2013 byl v tomto ohledu netypický, protože počet offshore společností rostl jen velmi pozvolna,“ hodnotí nárůst slovenských odchodů Michal Kozub, analytik Home Creditu. Upozorňuje přitom na stále větší informovanost firem. „Podnikatelé čím dál více působí mezinárodně a také se o této možnosti postupně dozvídají a přestávají se jí obávat,“ říká Kozub.

Nejlákavější destinací je pro Slováky Kypr navzdory tomu, že tam došlo k nárůstu firemních daní na deset procent a země se vzpamatovává z bankovní krize. Podle odborníků jednoduše proto, že na Slovensku je to horší.

Doma si stěžují zejména na vysoké daně a přístup státu, který místo podpory podnikání zpřísňuje dohled nad podnikajícími subjekty. Srážková daň z příjmu činí 22 procent. Firmy navíc musí platit daňovou licenci ve výši 480 až 2880 eur. Nehledí se přitom na to, zda firma vydělala, nebo skončila ve ztrátě.

Cíle slovenských firemCíle slovenských firem | E15/Bisnode

Živnostníci mají povinnost platit zdravotní i sociální odvody. Když Ficova vláda novinku loni zavedla, počet živností klesl o 6,5 procenta. Podle analytiků však nejde jen o nespokojenost s ekonomickými podmínkami. Svou roli hraje podnikatelské prostředí obecně. „Nehledal bych za tím jen ekonomický smysl, ale rovněž smírnější právní úpravu a potenciální větší volnost u určitých druhů podnikání,“ říká Milan Vaníček, hlavní analytik J&T Banky.

Ne každému se ale vyplatí přesun do zahraničí. Pro malé firmy je to často nerealizovatelné kvůli nákladům. „Obecně se domnívám, že se může jednat spíše o větší holdingy, pro které má přesun i ekonomický smysl,“ říká Vaníček.

Zahraniční tisk: Ficova porážka zatřásla Slovenskem