Slovenský zákon uchrání teplárnu před exekucí, dluží Pentě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Slovenský parlament dnes potvrdil zavedení ochrany státem vlastněných výrobců tepla před exekucí jejich majetku. Sněmovna hlasy poslanců vládních sociálních demokratů (Směr-SD) premiéra Roberta Fica prolomila veto prezidenta Andreje Kisky, který vyjádřil pochybnosti o souladu zákona s ústavou.

Odpoledne sněmovna opětovně schválila také zákon ohledně platů zdravotníků, který jí Kiska rovněž vrátil a kvůli kterému dosud hromadně podalo výpovědi více než tisíc zdravotních sester výpovědi.

Předlohou prvního zákona Ficova vláda zareagovala na prohraný dlouholetý spor státní teplárny Bratislavská teplárenská (BAT), která má zaplatit finanční skupině Penta téměř 30 milionů eur (810 milionů korun). Zákonem parlament stanovil, že nově exekuci nebudou podléhat nemovitosti, peníze, pohledávky a jiný majetek státních tepláren, který slouží k výrobě a rozvodu tepla.

Protiústavní zavedení imunity?

Někteří opoziční poslanci i Penta již dříve namítali, že zavedení exekuční imunity je protiústavní. Opoziční poslanec a bývalý ministr spravedlnosti Daniel Lipšic v této souvislosti poukázal na předchozí rozhodnutí slovenského ústavního soudu v podobných případech. Penta zase uvedla, že vláda se snaží účelově vstupovat do sporu dvou firem.

Zmiňovaný spor ohledně plateb BAT vznikl kvůli smlouvě, na jejímž základě měla Bratislavská teplárenská platit za teplo od bratislavské paroplynové elektrárny (PPC) bez ohledu na to, zda ho skutečně odebere. Soudní líčení mezi BAT a PPC začalo již v roce 2003, tedy rok předtím, než Penta ovládla paroplynovou elektrárnu. Penta sice loni PPC prodala, pohledávka ze sporu s BAT ale součástí této transakce nebyla.

Bratislavský krajský soud před více než rokem potvrdil verdikt nižšího soudu, že BAT má zaplatit firmě Paroplyn Holdings Limited, která patří skupině Penta. Verdikt se snažil zvrátit generální prokurátor prostřednictvím mimořádného dovolání, které slovenský nejvyšší soud letos na podzim ale zamítl.

BAT dodává teplo do většiny domácností a institucí ve slovenské metropoli. Teplárna loni hospodařila s čistým ziskem 174 700 eur v porovnání se ztrátou 23,56 milionu eur v roce 2013, kdy vytvořila rezervu právě na soudní spor se skupinou Penta.

Sněmovna prolomila Kiskovo veto

Sněmovna prolomila také veto Kisky ohledně novely zákona o odměňování pracovníků ve zdravotnictví kromě lékařů. Slovenští zdravotníci schválené změny v odměňování opakovaně kritizovali a na protest začaly zdravotní sestry podávat výpovědi. Nezamlouvá se jim například, že zákon se nebude vztahovat na všechny zdravotnické pracovníky a že mzdy nezohlední praxi. Kritizovali také nový, prý nevýhodný způsob výpočtu platů. Slovenský ministr zdravotnictví Viliam Čislák upozornil, že naplnění požadavků zdravotních sester by si vyžádalo dodatečných 135 milionů eur (3,65 miliardy korun).

„Cílem tohoto zákona je zvýšit platy sester a zdravotnických pracovníků. Na tento účel vláda vyčlenila a zaručuje 55 milionů eur,“ uvedl v prohlášení premiér Fico v reakci na výtky hlavy státu, že zákon neobsahuje finanční krytí navrhovaných změn.

Hromadnými výpověďmi se zdravotní sestry na Slovensku inspirovaly tamními lékaři, kteří si v roce 2011 podobnou protestní akcí vymohli od státu navýšení svých platů.