Smír v Severním Irsku ohrožen, Sinn Féin zvažuje odchod z vlády

Demonstrace za osvobození Gerry Adamse

Demonstrace za osvobození Gerry Adamse Zdroj: ctk/ap

Severoirská policie zvyšuje úsilí, aby dokázala, že zatčený předseda republikánské strany Sinn Féin Gerry Adams byl velitelem Irské republikánské armády a podílel se na vraždě z roku 1972. Uvedli Adamsovi straničtí kolegové a bývalí příslušníci IRA, o jejichž svědectví policie požádala. Mezitím místopředseda Sinn Féin Martin McGuinness pohrozil, že pokud bude Adams obviněn, jeho strana by mohla odstoupit od dohod, které jí umožnily vytvořit severoirskou vládu s protestantskými unionisty.

Vyšetřovatelé prověřují podíl vůdce Sinn Féin na vraždě Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 za údajné donášení úřadům IRA zavraždila. O Adamsově podílu na vraždě McConvillové hovořili nedávno dva bývalí bojovníci IRA v besedě s pracovníky univerzity v Bostonu v rámci projektu orální historie. Severoirská policie Adamse ve středu zatkla a od té doby ho vyslýchá. Soud v pátek rozhodl, že Adams zůstane dalších 48 hodin ve vyšetřovací vazbě.

McGuinness na dnešní demonstraci na Adamsovu podporu v katolickém západním Belfastu řekl, že Sinn Féin může v případě Adamsova obvinění ze zločinu přehodnotit svou podporu severoirské policii. K té se zavázala v roce 2007 a díky tomu mohla vytvořit vládu s protestanty.

Pokud by to Sinn Féin udělala, protestanti by s ní zřejmě ukončili spolupráci. Zanikl by tak základní předpoklad mírové dohody v oblasti z roku 1998. Mohly by pak zesílit útoky IRA, která v posledních letech díky míru operovala ze svých katolických základen ve větším bezpečí než dříve.

Čerstvou připomínkou toho, že někteří členové IRA zůstávají ozbrojeni a připraveni, bylo dnešní zatčení Thomase Hughese. V jeho bytě policie nalezla asi 2,5 kilogramu české výbušniny semtex, což byl největší nález za celé desetiletí. Podle vyšetřovatelů by to stačilo na výrobu 20 náloží pod automobily. IRA měla v rámci mírové dohody už dávno všechen semtex odevzdat úřadům.

Adams je nevinný, tvrdí jeho strana

McGuinness na shromáždění s odvoláním na obhájce řekl, že vyšetřovatelé se Adamse ptají na jeho projevy a články ze 70. let, kdy byl zadržován a psal z vězení do novin. Policie mu ale podle McGuinnesse nebude schopna dokázat, že byl členem IRA, stejně jako se jí to nepodařilo v roce 1978 po útoku na hotel, v němž zemřelo 12 protestantů.

„Ten případ se zakládal na doslechu, drbech a novinových článcích. Nepovedlo se jim to tehdy a nepovede se jim to ani teď,“ řekl McGuinness před zdí čerstvě pomalovanou malbami oslavujícími muže podezřelého z organizování vražd a teroristických útoků.

Policie také kontaktuje belfastské katolíky spojované s IRA, aby dosvědčili Adamsovo členství v této zakázané organizaci. Jeden z detektivů tento týden rovněž požádal v Irsku o svědectví veterána IRA Petera Rogerse, který minulý měsíc stanici BBC vyprávěl, jak se v roce 1980 v Dublinu domlouval s Adamsem a McGuinnessem na plánu propašovat výbušniny z Irska do Anglie pro bombové útoky v Londýně. Adams Rogersova tvrzení popřel a Rogers před vyšetřovatelem svědčit odmítl.

Policie získala významné nahrávky

Adams vždy tvrdil, že členem IRA nikdy nebyl, aby nemohl být za členství v této organizaci potrestán až pěti lety vězení. Podle každé věrohodné historie IRA a Sinn Féin ale Adams vstoupil do IRA v roce 1966 a už o šest let později se stal jejím velitelem v Belfastu.

Policie se ale bude moci opřít o ústní líčení vzpomínek bývalých členů IRA v rámci bostonského projektu, protože se jí podařilo v USA získat soudní příkaz k vydání nahrávek. Oba vypovídající jsou ale nyní mezi katolíky v Belfastu terčem hněvu, mluví se o nich jako o donašečích a mohou být ohroženi na životě.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. Násilnosti si od roku 1969 vyžádaly kolem 3500 mrtvých.