Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, sluneční svit vysílají obrazovky

Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, obyvatelé mají sluneční svit jen z obřích obrazovek

Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, obyvatelé mají sluneční svit jen z obřích obrazovek Zdroj: Profimedia.cz

Smog dosahuje v Pekingu extrémních hodnot, obyvatelé mají sluneční svit jen z obřích obrazovek
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
Znečištění v Pekingu několikanásobně překonalo limity.
7
Fotogalerie
Peking v posledních dnech čelí nejhoršímu znečištění ovzduší od ledna 2013. Sluneční svit a modrou oblohu obyvatelům vynahrazují obří LED obrazovky. Čínská vláda přitom už před časem přislíbila, že se na smog zaměří. Obává se totiž nepokojů.

Futuristicky vyhlížející obrazovky instalované po celém Pekingu obvykle lákají na turistické destinace. Nyní však vysílají například ranní svítání nebo modrou oblohu, aby vyhověly touze obyvatel po denním světlu, píše Daily Mail. V metropoli je to aktuálně jediná příležitost vidět Slunce.

„Nevidím ani vysoké budovy přes ulici,“ uvedl například dopravní strážník řídící dopravu na jedné z rušných křižovatek metropole. Jméno neuvedl. „Znečištění se zhoršilo určitě v posledních dvou nebo třech letech. Často mívám dýchací obtíže, ale co můžu dělat? Snažím se pít více vody, aby mé tělo vyplavovalo jedovaté látky,“ dodal.

Znečištění vzduchu je nejen v Pekingu dlouhodobý problém. V zimě je přitom o to horší kvůli zvýšenému spalování uhlí a takřka nulové větrnosti. Jak informovala americká ambasáda v Pekingu, koncentrace polétavého prachu ve čtvrtek 16. ledna dosáhla hodnoty 671 mikrogramů na metr čtvereční. Pro srovnání, v moravskoslezském Bohumíně, který patří nejvíce problematickým místům u nás, v březnu 2013 naměřili „pouhých“ 344 mikrogramů na metr čtvereční.

Superpočítač v boji za lepší vzduch

Stav ovzduší stál dlouhá léta stranou v zájmu ekonomického rozvoje. To se ovšem začíná pomalu měnit. Úřady se totiž obávají projevů nespokojenosti a s vědomím, že by mohla situace přerůst v nepokoje, slibují přísnější politiku v boji za lepší životní prostředí. V provincii Che-pej na severu země, v jedné z nejvíce postižených oblastí, už bylo například vyřazeno z provozu celkem 8 347 nejvíce znečišťujících podniků.

V boji za čistší vzduch mají pomáhat i nejmodernější technologie. Čína má totiž v plánu smogu přímo předcházet. Ovzduší by mělo do budoucna analyzovat superrychlý počítač Tianhe-1A. Ve 114 městech po celé zemi bylo kvůli tomu vybudováno celkem 668 monitorovacích míst, z nichž bude počítač získávat data.

Na základě analýz by počítač mohl údajně i předpovědět smogovou situaci v určitém místě a odhadnout její vývoj a pohyb v nejbližších dnech. „Vznik smogů se odvíjí od mnoha faktorů - regionu, atmosféry, fyzikálních a chemických zákonů. S těmito údaji také bude počítač pracovat,“ uvedl Meng Xiangfei z Národního superpočítačového centra (NSC) v Tianjinu.

Projekt, který je výsledkem spolupráci Čínské akademie meteorologických věd, Národního meteorologického centra a univerzity v Tsinghua, by měl být spuštěn v příštích třech až pěti letech. Jeho závěry by se mohly podle tvrzení webu Xinhuanet.com odrážet na rozvoji územního plánování.