Smrt nepřátelům islámu! Lidé demonstrovali proti Charlie Hebdo

Demonstrace proti francouzskému časopisu Charlie Hebdo v afghánském Kábulu

Demonstrace proti francouzskému časopisu Charlie Hebdo v afghánském Kábulu Zdroj: ctk/AP

Desetitisíce lidí po celém světě opět demonstrovaly proti zveřejnění karikatur proroka Mohameda v posledním vydání francouzského časopisu Charlie Hebdo. V indické části Kašmíru se na výzvu separatistů a islámských stran konala stávka, zavřené zůstaly obchody i podniky. Nesouhlas s kresbami vyjádřili také lidé v Afghánistánu, Pákistánu, Íránu či Srbsku.

Indické úřady nařídily omezení pohybu obyvatel některých částí kašmírské letní metropole Šrínagaru v obavách, že by po tradičních pátečních muslimských modlitbách mohly vypuknout protesty a násilné střety.

Policie zadržela jednoho z vůdců hnutí za nezávislost Kašmíru Muhammada Jasína Málika, který stávku a protestní akce proti Charlie Hebdo svolal.

Území Kašmíru je rozděleno mezi sousední jaderné velmoci Indii a Pákistán, které o ně od získání nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly dvě války. Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde vyznavači islámu tvoří většinu.

Stovka kusů francouzského časopisu Charlie Hebdo dorazila 16. ledna ráno také do ČeskaStovka kusů francouzského časopisu Charlie Hebdo dorazila 16. ledna ráno také do Česka | ctkVydání Charlie Hebdo s plačícím Mohamedem, které vyvolalo nenávistné reakce muslimů (foto: ČTK).

Více než 20 tisíc lidí demonstrovalo po pátečních modlitbách proti karikaturám proroka Mohameda v západoafghánském městě Herát, tisíce lidí se sešlo k protestu také v metropoli Kábulu. Vyvolávali údajně hesla „Smrt Americe, Izraeli a Francii!“ a „Smrt nepřátelům islámu!“. Spálili prý také francouzskou vlajku a kameny napadli francouzské velvyslanectví.

Bojkot francouzského zboží

Demonstraci v pákistánském hlavním městě Islámábádu svolala největší místní islamistická strana Džamáate islámí. Sešlo se na ní asi 15 tisíc lidí. Její předseda vyzval účastníky shromáždění k bojkotu zboží z Francie, ale i dalších zemí, jejichž deníky karikatury z Charlie Hebdo přetiskly. Tisíce demonstrantů se shromáždily také v dalších pákistánských městech: Kvétě, Péšávaru, Karáčí, Láhauru a na několika místech pákistánské části Kašmíru.

Demonstrace proti francouzskému časopisu Charlie Hebdo v pákistánském islamabáduDemonstrace proti francouzskému časopisu Charlie Hebdo v pákistánském islamabádu | ctk/APDemonstranti v Islamabádu (foto: ČTK/AP).

Po modlitbách vyšly do ulic také desetitisíce Íránců. Nejvíce lidí se podle státní televize sešlo ve městech Isfahán a Kom na jih od Tehránu.

Ve městě Novi Pazar na jihozápadě Srbska se na demonstraci sešlo několik tisíc muslimů. Podle imáma Irfana Maliće, který ke shromážděným promluvil, je západní civilizace v hluboké morální a náboženské krizi. Atentát na redakci Charlie Hebdo podle něj nebyl teroristickým útokem.

V nejnovějším čísle magazínu Charlie Hebdo z minulého týdne je na titulní straně plačící prorok Mohamed, který drží ceduli s nápisem Je suis Charlie (Jsem Charlie). Toto číslo vyšlo po útoku islamistů na pařížskou redakci Charlie Hebdo ze 7. ledna, při němž zahynulo 12 lidí.