Sněmovna reprezentantů podpoří americkou poštu 25 miliardami dolarů

USPS

USPS Zdroj: Reuters

USPS
USPS
USPS
4
Fotogalerie

Kvůli významu korespondenčního hlasování při listopadových prezidentských volbách schválila Sněmovna reprezentantů zákon na posílení americké pošty. Podpořila ji finanční injekcí ve výši 25 miliard dolarů (553 miliard korun) a zároveň jí zakázala poskytovat méně služeb než na začátku letošního roku. Na schválení normy se podíleli nejen demokratičtí zákonodárci, kteří mají v dolní komoře Kongresu většinu, ale i zhruba 20 republikánů, informovaly dnes světové agentury. Budoucnost normy je ovšem vzhledem k poměru sil v Senátu i hrozbě prezidentského veta nejistá.

Demokraté protlačili zákon kvůli zprávám o narůstajícím zpožďování při doručování zásilek. O rozruch se postaraly též informace o rušení poštovních schránek a třídicích strojů. Demokraté se obávají, že právě zdržení v doručování může vést k tomu, že některé volební lístky nebude pošta schopna doručit dostatečně včas na to, aby mohly být započítány.

Sněmovna reprezentantů kvůli hlasování přerušila letní parlamentní prázdniny, ačkoliv konečné schválení zákona je značně nejisté. Lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell již uvedl, že horní komora souhlas s normou nevysloví. Bílý dům nadto sdělil, že v případě schválení oběma komorami použije prezident právo veta.

Šest amerických států v pátek podalo žalobu na Poštovní službu Spojených států (USPS) a jejího šéfa Louise DeJoye, který podle nich nedávnými změnami v systému doručování ohrozil nadcházející prezidentské volby. DeJoy, jehož do čela USPS dosadil prezident Donald Trump před několika měsíci, je podle amerických médií štědrým sponzorem Republikánské strany.

Demokraté tvrdí, že Trump poštu cíleně oslabil, aby zkomplikoval možnost korespondenčního hlasování a tím i snížil volební účast. Podle odhadů by nízká účast prostřednictvím korespondenčního hlasování nahrávala spíše Republikánům. Ti obvinění označují za absurdní spikleneckou teorii.

Již v prezidentských volbách před čtyřmi roky zaslala svůj hlas poštou asi čtvrtina voličů. Letos by to podle volebních expertů mohla být až polovina, protože se řada lidí obává osobní návštěvy volební místnosti v době pandemie covidu-19, která zasáhla některá místa USA zvlášť silně.

Trump tento týden řekl, že masivní využívání korespondenčního hlasování v prezidentských volbách povede k tolika podvodům, že se kvůli tomu bude muset nejsledovanější hlasování na světě zřejmě opakovat.